ideeën over de grens

Internetz garandeert veilige verbindingen, vrij van Amerikaanse dataslurpers.

GERBERT VAN LOENEN

Het is tijd voor internetz, een Duits net, vrij van Amerikaanse dataslurpers. Deutsche Telekom bereidt de bouw van zo'n apart net voor, waarbij verkeer tussen een verzender en een ontvanger in Duitsland gegarandeerd niet via Amerikaanse netwerken verloopt, schrijft Der Spiegel. Overwogen wordt dit netwerk uit te bouwen tot een net voor alle Schengenlanden, zeg maar de EU minus Groot-Brittannië.

Maar het veilige internetz strekt niet ver. Iets googelen zou je al in het bereik van de Amerikaanse dataslurpers brengen.

Amerika bestaat uit elf verschillende naties, schrijft Colin Woodard op tufts.edu. Nu is het geen nieuws dat de bevolking aan de kusten progressiever is dan in de gebieden daartussen, maar Colin Woodard heeft een kaart gemaakt waarop Noord-Amerika uiteenvalt in liefst elf naties, met ieder zo haar eigenaardigheden. Geweld bijvoorbeeld: de kans dat je daardoor sterft is in staten als Louisiana en Alabama vijf keer zo hoog als in New Hampshire. Doodstraf: sinds deze in 1976 weer is toegestaan, is ze in het noordoosten van het land eenmaal toegepast. Daarentegen vond 95 procent van de executies plaats in het zuiden en westen van de VS.

Woodard denkt dat deze verschillen teruggrijpen op de stichtingsgeschiedenis. 'New Netherland' bijvoorbeeld, de streek rond New York, werd gekoloniseerd door Nederlanders toen hun land 'het meest ontwikkelde land van het Westen was'. Net als Amsterdam in de zeventiende eeuw heeft New York sindsdien een handelscultuur ontwikkeld, "materialistisch, met een diepe tolerantie voor etnische en religieuze diversiteit en een onverschrokken inzet voor gewetens- vrijheid". Zijn betoog lijkt op dat van Russell Shorto, de auteur die de Nederlandse wortels van New York onderzocht en zo in liefde voor Amsterdam ontbrandde.

Heel anders is de 'Deep South', het zuiden van de VS dat is gekoloniseerd door Britse slavenhouders. Zij zagen democratie als een exclusieve zaak voor welgestelde heren, zoals in het oude Griekenland. De gevolgen duren voort tot nu.

Internet en sociale media rukken ook in Rusland op. Onafhankelijke burgers berichten op internet of via Twitter over corruptie, machtsmisbruik en verkiezingsfraude. Maar wie denkt dat daarmee vanzelf ook de democratie komt, vergist zich, betoogt Natalya Ryabinska in het blad New Eastern Europe. Want het meeste geloof hechten burgers in de post-Sovjet-republieken aan de tv, en die is daar óf in handen van de staat óf van oligarchen. Geen van beide is gesteld op onafhankelijke berichtgeving. Zelfs burgers die op internet zitten, inmiddels 53 procent van de Russen, hechten vaak meer geloof aan wat ze op tv horen dan aan de afwijkende visies op internet en in de sociale media.

Ryabinska laakt de slome houding van veel hogeropgeleide stadsbewoners die actief zijn in de nieuwe media. Zij plaatsen hoogstens eens een enkele boze reactie op een site. "Het verandert niets, maar bevredigt hun ijdelheid", schrijft Ryabinska. Nieuwe media kunnen een land alleen helpen veranderen als mensen uiteindelijk hun huis uit komen om 'offline te protesteren'. Op straat dus.

De uitzondering is Aleksej Navalny. Deze blogger die over fraude schrijft, krijgt mensen de straat op, schrijft Sergej Oetkin in hetzelfde blad. "Als enige is hij erin geslaagd online populariteit in echt politiek leiderschap om te zetten."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden