ideeën over de grens

Ken je die mop van die Arabische vrouw in de bommenwerper?

'Boobs on the ground', ginnegapte eentje bij de Amerikaanse zender FoxNews. Mariam al-Mansoeri, een vrouwelijke piloot van de Verenigde Arabische Emiraten, bombardeerde stellingen van IS, en lokte zodoende in de VS een bombardement uit van seksistische grappen ('Kon ze 'm ook zelf inparkeren?') en blijken van andere vooroordelen.

Op Vox.com windt journalist Max Fisher zich op over zoveel onbenul. Sommigen prijzen de triomf van de vrouwenemancipatie in de VAE, waar in andere moslimlanden vrouwen geen mogen auto rijden. Terwijl, zucht Fisher, alleen Saoedi-Arabië vrouwen autorijden verbiedt. En de VAE lopen níet voorop in de emancipatie: mannen die hun vrouw slaan zijn niet in overtreding. Ook treurig vindt Fisher al dat leedvermaak over de vernedering die IS-strijders zullen voelen nu een vrouw dood en verderf zaait onder hun martelaren, of over hun vrees dat ze niet linea recta naar de hemel gaan als ze door een vrouw gedood worden. Al degenen die zich daarover verkneukelen, zien "vooruitgang voor vrouwen in het Midden-Oosten als iets dat er vooral toe doet als het kan worden ingezet om moslimmannen te vernederen".

Die zit. Veel is hetzelfde gebleven sinds Varga in de Tweede Wereldoorlog zijn pin-ups penseelde op de cockpits van Amerikaanse bommenwerpers. Maar, hallo: nu zitten die vrouwelijke iconen - ook Arabische - wel ín die cockpits.

Geen EU-land worstelt zo met zijn Rusland- en Oekraïnebeleid als Duitsland. In Nederland zullen weinigen wakker liggen over de houding van hun regering of krant jegens Moskou en Kiev - alhoewel het angstaanjagende nationalisme van een Russische denktank dat dit katern vorige week eens onverdund en integraal overnam, vele tientallen reacties oogstte op de Trouw-site, waaronder veel bijval voor Poetin en lof dat deze krant het aandurfde eindelijk eens de alleszins redelijke argumenten van de andere kant af te drukken. Maar op Spiegel.de genereert vrijwel élk artikel over Rusland tientallen reacties - meestal verwijten over de neoliberale, Amerikaanse propaganda die het tijdschrift zou uitdragen. Minstens even zware kritiek krijgen de tv-zenders ARD en ZDF, meldt Der Spiegel. De kijkersraden die deze zenders hebben ingesteld om toe te zien op hun eigen functioneren, kapittelen de 'trendmatig tegen Rusland en de Russische standpunten gerichte' berichtgeving. Precies wat de Linkspartei vindt: de zenders zijn 'gedweeë handlangers van politieke belangen' van Berlijn en Washington.

Terwijl Nederland debatteert over hoeveel werklozen we krijgen door de robotisering van werk, buigt het Europarlement zich over juridische aspecten van robotisering. Stel, je bent verlamd en beweegt je voort met een 'exo-skelet', wie is aansprakelijk als dat ding op hol slaat en doden veroorzaakt? Mogen mensen gezonde ledematen laten vervangen door 'bionische'? Verdienen robots rechten? Over dergelijke kwesties boog zich sinds 2012 een groep juristen, ingenieurs en filosofen. Onlangs presenteerden ze hun aanbevelingen aan het Europees Parlement, meldt The Economist. Eén conclusie: er zijn zoveel verschillende robots, vergeet alsjeblieft het opstellen van één algemene richtlijn om hun ontwikkeling te sturen. We zullen het met ad-hocwetgeving moeten doen. En rechten moet je robots niet geven, hooguit een legale status, zoals aan een onderneming.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden