ideeën over de grens

Waar leren kinderen het meest: in een klas met frontaal onderwijs of in een klas met computers?

Klassikaal of montessori- welke ouder heeft niet zitten dubben? Onderzoekers van de Britse Durham-universiteit testen inmiddels de klas van de toekomst (esciencenews.com). Aan het driejarige project nemen 400 leerlingen deel in de leeftijd van acht tot tien. Hun klaslokaal komt zo uit Star Trek, met interactieve 'slimme' tafels, met multi-users en multitouchschermen. Volgens de onderzoekers staat nu al vast dat de 'Star Trek-klas' het beter doet, vooral in rekenen, dan de klas waar leerlingen nog ouderwets met papier werken. "Ons doel", aldus professor Liz Burd, "is om grotere betrokkenheid te creëren en gelijke toegang te verschaffen, doordat de leerlingen actief samenwerken en daardoor ook elkaar helpen, in plaats van passief te luisteren." De leerkracht krijgt op zijn eigen slimme tafel te zien wat er aan alle verschillende tafels van de leerlingen gebeurt, kan taken en antwoorden van de ene naar de andere tafel doorsturen, nieuwe opgaven uitdelen, maar ook leerlingen individueel op weg helpen. Hij moet dus op z'n minst een combi zijn van kapitein Kirk en Spock.

Terwijl de zoveelste oorlog rond Gaza oplaaide, bracht de Israëlische historicus Tom Segev een uitspraak in herinnering van Israëls eerste premier David Ben Goerion (haaretz.com). In december 1948 (ja, 64 jaar geleden, Israël was net een half jaar oud) hield hij zijn ministers voor dat Israël wellicht baat kan hebben bij de verovering van Gaza. "Maar het is mij duidelijk dat we Gaza niet in handen krijgen, al veroveren we het duizend keer."

Toch gaf ook hij zijn plannen om Gaza te veroveren niet op. Luttele dagen nadat hij Israëls onafhankelijkheid had uitgeroepen, bombardeerde zijn luchtmacht het gebied. In oktober van datzelfde jaar verklaarde diezelfde Ben Goerion dat Israël Gaza in twee weken kon veroveren, maar moest zwichten voor de eis van de VN tot een staakt-het-vuren. Drie maanden later gaf hij alsnog opdracht het gebied te veroveren, om onder Amerikaanse druk opnieuw de strijd te staken.

Komt bekend voor? Het was slechts het begin van een lange, verwoestende reeks. Ben Goerion kan zijn gelijk halen, concludeert Segev: "Gaza krijg je niet in handen, met nog geen duizend veroveringen."

Een collega merkte ooit op dat een krant zich onderscheidt door wat ze publiceert én door wat ze mist. Nu de jaarwisseling nadert, brengt Foreign Policy (foreignpolicy.com) een lijst met onderwerpen die we in 2012 hebben onderbelicht, maar die in 2013 wel eens voor vette koppen kunnen zorgen. Op nummer 1 staat de vaak voorspelde confrontatie tussen India en Pakistan. Maar juist tal van kleine, veelal onopgemerkte stapjes, alsook hun toenemende onderlinge handel zouden op toenadering kunnen duiden. Op nummer 2 staat Brazilië, dat veranderd is van emigratie- in immigratieland. Hoe dan ook heeft de economische crisis zijn weerslag op de migratiestromen, zodat nu bijvoorbeeld de Aziaten de Latino's hebben ingehaald als sterkst groeiende groep in de VS. Op de derde plaats brengt 'Foreign Policy' het verhaal van de Inuits. Zij blijken zich rijk te verdienen aan de strijd om de natuurlijke bronnen in de smeltende Noordpool. Volgens het Amerikaanse blad horen we er komend jaar meer van.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden