ideeën over de grens

Afkickverschijnselen plagen

Trekt Rusland wel aan de touwtjes in het oosten van Oekraïne? De Amerikaanse Oost-Europakenner Andrew Weiss (politico.com) meent dat de werkelijkheid een tikkeltje gecompliceerder ligt dan afgeluisterde telefoongesprekken of beelden van mannen in camouflagepak die zich voorstellen als Russische officieren, ons doen geloven. En Poetins gescherm met troepen aan de grens, betekent nog niet dat hij er belang bij heeft ze de grens over te sturen. "Je kunt veel van Poetin zeggen, een dwaas is hij niet", meent Weiss, topadviseur onder de presidenten Clinton en Bush.

Ook voor hun opvolger Barack Obama en de Europeanen heeft hij advies: erken dat de situatie gecompliceerder is dan een Russische list; houd op je verder in te graven en besef dat de sancties niet gaan helpen. Ga om de tafel zitten met alle partijen en bedenk een compromis over constitutionele hervormingen en het houden van een nationaal referendum over het delen van de macht tussen Kiev en de regio's. Weiss: "Alleen zo'n compromis kan een burgeroorlog voorkomen, waarin alle partijen de verliezers zijn."

'Shoot guns, not selfies', schrijft de Israëlische krant Haaretz (haaretz.com). Het is de licht cynische kop boven een artikel over de groeiende problemen van de internetgeneratie in het leger. Of omgekeerd: de groeiende problemen van de legerleiding met de internetgeneratie. Onder die nieuwe lichtingen zitten meer en meer rekruten die niet gewend zijn in het echt te 'communiceren'. Steeds talrijker zijn de soldaten voor wie interactie voornamelijk virtueel plaatsvond, in hun kamertje gekluisterd achter de computer. Ze moeten afkicken als ze in het leger ineens niet meer 24 uur per dag online kunnen zijn. En ze moeten leren omgaan met hun medesoldaten, in een omgeving waarin solidariteit en teamgeest hoog in het vaandel staan. "De dramatische overgang van een virtuele naar de echte wereld kan mensen in de war brengen en regressie veroorzaken", citeert de krant het onderzoek dat het leger heeft ingesteld.

Dat de soldaat in zo'n hiërarchische omgeving niet langer online kan ontsnappen aan zijn commandant kan 'een bitter gevoel van hopeloosheid' veroorzaken. De onderzoekers bepleiten dat de strijdkrachten zich aanpassen aan de nieuwe generatie. Om de soldaat een veilig gevoel te geven, zou het leger het gebruik van smartphones ruimhartiger moeten toestaan. Dat dit voor de commandanten averechts kan werken, bewijzen soldaten die veel 'likes' krijgen als ze op facebook hun meerderen te kijk zetten .

Wel eens je kind aangeraden een net geleerde voetbaltruc voor te doen in plaats van dat hij (of zij) je die omstandig uitlegt? Fout. Het denken over en hardop uitleggen is supernuttig. "Leren is effectiever als een les of ervaring gepaard gaat met denken over wat zojuist getoond is", aldus onderzoekers van Harvard (theatlantic.com).

In iets academischer termen heet dat reflectie, oftewel "tijd uittrekken na een les om samen te vatten, abstraheren of de belangrijkste punten op te sommen". Lesgeven, zo was al bekend, geldt als een goede manier om zelf te leren. Opmerkelijk genoeg vonden de onderzoekers dat gewoon erover denken en praten, of het opschrijven, minstens zo nuttig is. Neem dus veel reflectietijd. In de woorden van de Atlantic: werk slimmer, niet harder.

de internetsoldaat

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden