ideeën over de grens

Duits journaal in de knoop: asielzoekers verdacht van verkrachting

ERIC BRASSEM

Progressieve Amerikanen moeten blij zijn dat Trump onlangs een 'beleefdheidstelefoontje' van de Taiwanese president Tsai Ing-wen heeft geaccepteerd, schrijft Stan- ford-docent Kevin Hsu op de site Quartz Ideas. Al decennia rust een diplomatiek taboe op directe officiële contacten met Taiwan, dat in de ogen van Peking een afvallige provincie is. Gesteld voor de keuze 'of jullie erkennen ons, of Taiwan', koos president Carter in 1979 voor dat laatste - met behoud van warme onofficiële betrekkingen en wapenleveranties waarmee het democratisch bestuurde Taiwan zich kan verdedigen tegen inlijving door het autoritaire China. Trumps lak aan de protocollen leidde tot ontzetting bij veel China-watchers. "Maar als de politieke klasse slaafs de status-quo met China verdedigt, dan verraadt dat een gebrek aan verbeeldingskracht", betoogt Hsu. "De onverbeterlijke Tweeter-in-chief heeft voor de verandering eens iets beleefds en fatsoenlijks gedaan."

Sinds mensenheugenis worden Britse koningen bij hun kroning gezalfd. Daarmee ontvingen ze niet alleen Gods zegen als bestuurders van het land, maar, zo werd eeuwenlang geloofd, ook helende krachten, schrijft historica Anna Whitelock op de site Aeon. Tot in de achttiende eeuw beroerden koningen honderdduizenden lijders aan scrofula, ontsteking van de lymfeklieren, in de hoop op genezing. Lady Diana kreeg zoveel waardering voor haar onbevreesde aanraking van aids- en leukemiepatiëntjes, dat het wel leek alsof zij die aloude mystiek in een modern jasje had gestoken. Zal het volk iets daarvan ooit voelen bij kroonprins Charles? Zonder mystiek geen monarchie, waarschuwt Whitelock.

Vrijwel alle Duitse media berichtten erover, vorig weekeinde: de politie had een 17-jarige Afghaanse asielzoeker aangehouden voor de verkrachting en moord, in oktober, op een 19-jarige vrouw in Freiburg. Brisant, in een land dat worstelt met vluchtelingenstromen en rechts-populisme. Maar de Tagesschau, 's lands best bekeken journaal, negeerde het nieuws. Toen daarover een storm van kritiek losbarstte, verweerde hoofdredacteur Kai Gniffke zich zondagavond op blog.tagesschau.de: "We kunnen en willen niet over elk van de circa driehonderd gevallen van moord berichten."

Daarna zwol de kritiek nog meer aan, ook van de Duitse journalistenbond DJV. Zo'n omissie speelt populisten alleen maar in de kaart, betoogden commentatoren van onder meer de Frankfurter Allgemeine. Toen zond Gniffke toch een tv-ploeg naar Freiburg. Immers, zo legde hij uit, nu was het geen lokaal nieuws meer, maar een 'maatschappelijk debat'. In de reportage zeiden Freiburgers te vrezen het incident de 'links-liberale geest' van de stad zou bederven. "Ik ben niet geneigd nu alle vluchtelingen over één kam te scheren", zei een geïnterviewde. Bondskanselier Merkel sprak in het journaal soortgelijke bezweringen uit.

En toen, dinsdag, werd een Iraakse asielzoeker in Bochum aangehouden wegens twee verkrachtingen. Dat haalde wel gelijk de Tagesschau. Weer niet goed: nu kreeg de redactie kritiek dat ze binnen 72 uur haar principes overboord had gezet. "Onze nieuwsfilosofie, onze principes en onze kwaliteitsnormen zijn voor ons buitengewoon belangrijk, en daar houden we aan vast", verzekerde Gniffke de kijkers dinsdag op zijn blog. "Maar uit kwaliteitsnormen mogen zich geen starheid en blindheid ontwikkelen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden