ideeën over de grens

Nazi's en moslimextremisten hebben een hekel aan grijs

ERIC BRASSEM

Hele bevolkingsgroepen bespioneren als potentiële verdachten, dat is een slecht antwoord op terrorisme, betoogt Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch, op Politico. Meer data leveren meer verdachten op, maar doordat je die onmogelijk permanent kunt volgen, plegen erkende verdachten toch aanslagen - zie Parijs. Bovendien: je werkt er uitsluiting en marginalisering mee in de hand: net wat IS wil, want een verdeelde samenleving levert meer rekruten op, meent Roth. Wat IS ook wil: dat we de grenzen sluiten voor Syrische vluchtelingen. Populisten willen dat omdat ze als vluchteling vermomde terroristen vrezen, en IS omdat ze vluchtelingen ziet als deserteurs van hun heilstaat. "Slim contra-terreurbeleid respecteert rechten", stelt Roth.

Een paar uur voor de aanslagen in Parijs ontving de Noorse Asne Seierstad een brief uit de gevangenis, van de Noorse terrorist Anders Breivik. Seierstad (ex-correspondent van Trouw in Afghanistan en Irak) heeft twee jaar geleden een boek gepubliceerd over de man die in 2011 op het eiland Utoya 77 sociaal-democratische jongeren doodschoot. En nu gevoelde Breivik kennelijk behoefte terug te schrijven, om zijn motieven nog een keer uit te leggen en zich erover te beklagen dat de autoriteiten hem verbieden vanuit zijn cel contact te onderhouden met gelijkgestemden.

Tussen de nazi Breivik en de aanslagplegers in Parijs bestaat een opvallende gelijkenis, schrijft Seierstad in de Frankfurter Allgemeine. Beiden hebben het gemunt op doorsnee-mensen, leden van de pluriforme samenleving waarvan ook de aanslagplegers deel uitmaken, en die zij verafschuwen. Breivik schoot zijn wapen niet leeg in een moskee. En IS koos geen kantoor van het Front National uit, maar fans van het multiculti Franse voetbalteam en concertpubliek. Breivik en IS mikken op wat IS in zijn eigen propaganda 'het grijze gebied' noemt. Ze hopen dat hun terreurdaden tegenstellingen zodanig op de spits drijven dat het grijs, waar mensen samenleven die volgens hen onmogelijk kunnen samenleven, uiteenvalt in zwart tegenover wit, kaffer tegen rechtschapene, inferieur tegen superieur.

Breiviks epistel rept volgens Seierstad ook van staatsinstellingen waar kweekmoeders zuivere kindertjes baren.

Achterlijk toch, dat hij die niet wil klonen en genetisch verbeteren. Die techniek schrijdt immers voort. Voedselautoriteiten in de VS hebben deze week de eerste genetisch gemanipuleerde - sneller groeiende - zalm vrijgegeven voor de consumptiemarkt. De hoornloze koe zit nog in de pijplijn, schrijft Nature. In de EU mag dat (nog) niet. Maar in Tianjin (China) verrijst 's werelds grootste kloonfabriek, meldt de Financial Times. Volgend jaar moeten 100.000 gekloonde kalveren China's vleeshonger stillen; een jaarproductie van 1 miljoen is het plan. Speurhonden kan de fabriek (kosten 30 miljoen dollar) ook 'bouwen'. De onderneming is een joint venture van het Chinese bedrijf BoyaLife en het Zuid-Koreaanse Soaam, directeur: Hwang Woo-suk. Dezelfde Hwang die in 2005 in het nieuws kwam omdat zijn opzienbarende menselijke stamcelonderzoek bedrog bleek. Maar in Zuid-Korea heeft Hwang al wel 550 baasjes blij gemaakt met gekloonde puppies van hun overleden hond.

Mensen klonen is natuurlijk andere koek. Want mensen zijn geen honden. Al denken Breivik en IS daar anders over.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden