ideeën over de grens

Britten moeten zich anders gaan gedragen,

Geef mensen een duwtje de juiste kant op, zodat ze gezonder gaan leven, eerlijker worden, kortom doen wat de overheid wil. De Britse regering-Cameron heeft een afdeling opgericht die wetenschappelijke inzichten over gedragsverandering gebruikt om slimme oplossingen te bedenken. Zo kennen de Britten, net als Nederlanders, formulieren die je eerst moet invullen, waarna je onderaan moet bevestigen dat het de waarheid is. Draai dat om, laat mensen eerst toezeggen dat ze de waarheid zullen opgeven, en ze blijken andere gegevens in te vullen: aanvragers van autoverzekeringen gaven op die manier tien procent meer gereden kilometers op. Nog een probleem dat de afdeling heeft aangepakt is het grote aantal patiënten dat niet komt opdagen bij afspraken in het ziekenhuis. De oplossing: laat de patiënt zelf zijn afsprakenkaart invullen, in plaats van dat de medewerker van het ziekenhuis dat voor hem doet. De ambtenaren die zulke oplossingen bedenken hebben de bijnaam nudge unit gekregen, de 'afdeling duwtje', schrijft Monocle, een Brits maandblad met mondiale pretenties. Ook onderzocht de afdeling duwtje hoe het komt dat mensen hun boetes niet betalen. Velen bleken hun post niet te openen. Daarom bedacht de afdeling om de aanmaningen per sms te versturen. Het aantal openstaande boetes daalde fors. Gebaseerd is de afdeling op onderzoek van Richard Thaler en Cass Sunstein. De Britse regering hoopt zo op subtiele wijze, zonder wetgeving, problemen op te lossen.

De strijd om geld en macht gaat in Frankrijk gepaard met nieuwe woorden voor nieuwe groepen. Waar je vroeger het proletariaat had, spreekt links Frankrijk al enige tijd graag van het 'précariat', de mensen met een precaire, want tijdelijke baan. Rechts Frankrijk komt nu ook met een nieuw woord: het 'assistanat', de klasse die zich laat assisteren door de staat. "Als rechts zijn geloofwaardigheid wil hervinden, moet het zijn verzet tegen het 'assistanat' uitdragen", zegt Laurent Wauquiez op valeursactuelles.com. Hij is oud-minister en richtte in 2010 'Sociaal Rechts' op, een stroming binnen de conservatieve partij UMP die de partij profiel wil geven op sociaal gebied. "Rechts heeft zich laten vergiftigen door het politiek correcte, weldenkende links", dat voortdurend het 'assistanat' bevoordeelt. Volgens Wauquiez verwarren linkse mensen 'sociaal' met het uitdelen van sociale voorzieningen. Pas als rechts een eigen sociaal model biedt en de moed heeft om te zeggen dat wie vooruit wil komen moet werken, zal het weer een kans maken, denkt Wauquiez. Tot die tijd zullen de middenklassen de crisis betalen.

Waarom hebben de kiezers in Amerika de moeite genomen om te gaan stemmen, vraagt theatlantic.com zich af? We weten allemaal immers dat die ene stem van ons geen verschil zal maken, dus waarom stemmen we? In Zwitserland is ooit geëxperimenteerd met stemmen per post. Dat maakte het stemmen makkelijker, dus zou de opkomst hoger worden, was de gedachte. Het tegendeel bleek het geval. Mensen blijken moeite te willen doen, ze willen door weer en wind naar de stembus gaan, omdat ze het zien als sociale gebeurtenis. Kiezers worden graag gezien terwijl ze hun bijdrage leveren. In Amerika doen ze zelfs stickers op hun kleren als ze gestemd hebben, 'I voted'. Dat geeft aan dat ze bij de groep horen en motiveert anderen om ook te stemmen.

dat is het doel van de 'afdeling duwtje'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden