ideeën over de grens

In het Midden-Oosten woedt de Eerste Wereldoorlog nog voort

Stemrecht vanaf je zestiende. Volgens de Britse Labourpartij is dit een van de manieren om het vertrouwen in de politiek te herstellen. "Hoe eerder mensen leren dat hun stem telt, des te beter." Statistieken zouden uitwijzen dat als je eenmaal een keer gestemd hebt, de kans groter is dat je de volgende keer weer naar de stembus gaat. En waarom zou je met zestien wel mogen werken, belasting betalen, trouwen en in militaire dienst gaan, en niet mogen stemmen? Het tegenargument ligt voor de hand: waarom zou je snotneuzen zonder enige levenservaring stemrecht geven? En het verwijt ook: Labour denkt zo meer stemmen te trekken.

Dat laatste is niet bewezen. Wel bewezen, schrijft columniste Polly Toynbee (guardian.com), is dat in het huidige stelsel ouderen en rijken naar de stembus gaan, terwijl jongeren en minderbedeelden thuisblijven. Zo stemde bij de verkiezingen in 2010 slechts een derde van de jongeren onder 35 die minder dan 12.000 euro verdienen, tegen bijna 80 procent van de 55-plussers die meer dan 48.000 verdienen.

"Stem je niet, dan tel je niet mee en zal de regering minder aan je spenderen", schrijft Toynbee. Partijen moeten immers bedenken hoe ze cruciale stemmen kunnen trekken. Zo ging de gemiddelde kiezer er bij de bezuinigingsmaatregelen 12 procent op achteruit en niet-stemmers 20 procent (ippr.org). Als die partijen jongeren zouden moeten lokken, 'beloofden ze binnen de kortste keren een gratis ov-kaart voor iedereen onder de 25', meent Toynbee.

Sotsji is een Potemkin-dorp, schrijft David Greene (washingtonpost.com). De benaming is ontleend aan Grigori Potemkin, de Russische militair/leider/staatsman en minnaar van Catharina de Grote, die langs de Dnjepr nepgemeenschappen liet bouwen, een soort Hollywooddecors, om de bezoekende tsarina te imponeren.

Greene stuitte bij zijn omzwervingen in Rusland op een bevolking die verward is over de koers van 'een land op zoek naar een post-Sovjetidentiteit, naar relevantie'. Poetin weet het, maar in plaats van een visie te bieden, haalt hij uit naar andere landen en minderheden. Alle luidruchtige nationalisten ten spijt, laat dat de meeste Russen koud, meent Greene. Nu zijn er dan de Sotsji-spelen om de wereld, maar ook de Russen zelf te imponeren- 'Poetins Potemkindorp, ...een reusachtige Russische bling-blingvoorstelling'.

Wat heeft een bomaanslag in Damascus, Beiroet of Bagdad te maken met de Eerste Wereldoorlog? Bij alle herdenkingsverhalen over die verwoestende oorlog in Europa, keek Der Spiegel ook verder: naar het Midden-Oosten. "Nergens anders zijn de gevolgen van die oorlog zo actueel." Groot-Brittannië en Frankrijk strooiden met beloftes die ze niet nakwamen en trokken willekeurige grenzen bij het verdelen van de buit, de provincies van het Ottomaanse rijk.

In de grenslijn tussen Jordanië en Saoedi-Arabië zit een rare kronkel die, zo weet menigeen in de regio, het gevolg is van een stoot tegen de elleboog van Winston Churchill toen hij de grens tekende. Het koloniale optreden van toen voedt nog altijd het gevoel onder Arabieren dat zij slachtoffer waren, én zijn, van westerse complotten. Het uitbreken van de Arabische opstanden is volgens het Duitse blad een nieuw bloedig begin, maar ook een 'volgend hoofdstuk in een honderdjarig regionaal conflict dat nooit echt beëindigd is'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden