ideeën over de grens

De oplossing voor verkeersinfarcten zit in ons bloed

"Je bent onze vader niet", reageerde een Egyptische columnist op de toespraak van president Sisi die de jeugd 'vaderlijk' alle goeds beloofde. Deze column raakt het wezen van de Arabische autoritaire regimes, schrijft James Dorsey (mideastsoccer.blogspot.nl). Die regimes zijn gebaseerd op het idee van de autocratische leider, de patriarch als hoofd van de nationale familie, net zoals de vader aan het hoofd staat van de kleinere familie. Daarbij is vaders wil wet. Met Sisi als vader aller vaders. Alleen schikken niet alle jongeren (en volwassenen) zich daar nog in.

Dat het opnieuw broeit door de voedseltekorten en prijsstijgingen is duidelijk. Een tv-interview met een tuktukchauffeur die zijn gal spuwde ('Op televisie ziet het land eruit als Wenen, in het echt zijn we Somalië') ging viraal. Op Sisi's poging de jeugd te paaien door 2016 tot hun jaar uit te roepen, reageerden jongeren met een 'twitterconferentie' met de naam: #Where Have All The Young Ones Gone? Antwoord: ze zijn begraven of in de cel; 11 november is geprikt als datum voor grootscheepse protesten. Grootscheeps - dat valt nog te bezien, schrijft Dorsey. Egyptenaren zien hoe sinds de 'Lente' buurlanden hun ondergang tegemoetgaan. Het is niet een weg die ze willen inslaan.

Wie in het Westen zal de fakkel van de openheid hooghouden? Niet de Amerikaanse president, of die nu Trump of Clinton heet. Niet Groot-Brittannië, dat mede vanwege de immigrantenstroom koos uit de EU te stappen. Merkel gooide de deur open en kreeg de wind van voren. In Frankrijk staat Le Pen op winst. "In dit deprimerende gezelschap van murenbouwers en deur-dichtgooiers, onderscheidt Canada zich als bemoedigende uitzondering met meer dan 300.000 immigranten per jaar, bijna 1 procent van de bevolking - en dat al twintig jaar lang", schrijft The Economist. "Canada's vangnet is sterker dan dat van de VS en zijn wapenwetten zijn gezonder." Er zijn ook kritiekpuntjes, maar "op dit moment mag de wereld Canada dankbaar zijn voor wat velen dreigen te vergeten: tolerantie en openheid vormen geen bedreiging, zij zijn juist de bron van veiligheid en welvaart." Zullen Amerikanen er binnenkort ook onderdak zoeken?

Is het niet absurd dat we auto's fabriceren die 200 kilometer per uur kunnen rijden, maar in onze dichtgeslibde steden amper de snelheid van een paardenkar evenaren? 30 procent van het stadsverkeer bestaat uit chauffeurs die een parkeerplekje zoeken, 85 procent zit in zijn eentje in de auto. Bij Wanis Kabbaj, verkeersexpert/nerd, viel het kwartje toen hij met iemand sprak over een nieuwe aderbehandeling. "Waarom leren we niet van ons eigen biologische systeem, dat al miljarden jaren in de transportbusiness zit, continu voedingstoffen, gassen en eiwitten vervoert? Het is 's werelds meest geavanceerde transportlaboratorium. Wij hebben 95.000 kilometer aan vaten in ons lichaam - 2,5 keer de aardomtrek. Die vaten zitten dus overal, niet alleen onder de huidoppervlakte." Wat als het verkeer net zo soepel door, boven, en onder de straten stroomde als het bloed door ons lijf? In zijn Tedtalk (ted.com) werkt Kabbaj het beeldend uit, met zichzelf loskoppelende modulaire bussen, vliegende taxi's, zwevende magnetische gondels en robot-gestuurde auto's die over kruispunten racen zonder te botsen. Het onvoorstelbare blijkt best voorstelbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden