ideeën over de grens

President Xi Jinping, de ideale huwelijkskandidaat

ERIC BRASSEM

Een uit de hand gelopen CIA-plannetje - dat is de basis van de oorlog in Syrië. Wie zoiets beweert heeft de lachers op zijn hand, weet Robert F. Kennedy. Op Politico beweert hij precies toch dat, deze zoon van Bobby Kennedy - de Democratische presidentskandidaat die in 1968 werd vermoord door een Palestijn die kwaad was over de Amerikaanse steun aan Israël. Kennedy jr, advocaat, publicist en milieuactivist, wil in zijn lijvige stuk de Amerikaanse lezer uitleggen waarom de VS bij Arabieren zo'n slecht imago hebben. Hij put uit de lange historie van door de CIA gesteunde coups en steun aan foute regimes en groeperingen in het Midden-Oosten. Die steun had meestal desastreuze gevolgen - voor Arabieren, maar net zo goed voor de Amerikaanse belangen die ermee gediend hadden moeten worden.

'Blow back' heet dat, en ook Syrië is daar een typisch geval van, betoogt Kennedy. Zijn analyse, die inmiddels rondzingt onder politicologen: in 2009 begon de CIA soennitische oppositiegroepen tegen Bashar al-Assad te steunen, omdat die zich verzette tegen een door Qatar en de VS hevig gewenste gaspijplijn over Syrisch grondgebied. De oppositie trok soennitische militairen uit Irak aan, die massaal waren ontslagen onder de Amerikaanse bewindvoering in dat land. En zo ontstond IS. De VS moeten wegwezen uit Syrië, en Arabieren zichzelf laten regeren, is Kennedy's recept.

Wat leert de psychologische wetenschap ons over moraal? Aan pretenties geen gebrek, schrijft filosofe Tamsin Shaw in een essay op de site van de New York Review of Books, waarin ze negen boeken over psychologie en ethiek bespreekt. Volgens sommige theorieën gebruiken we bij morele afwegingen twee plekken in ons brein. Op primitief niveau nemen we intuïtief morele beslissingen, zoals: ik wil deze persoon niet pijnigen of doodslaan. Grijze massa van evolutionair recentere datum kan ons complexere morele inzichten verschaffen, zoals dat martelen en doodschieten soms wel oké is. Pardon? Jawel, enkele exponenten van die school hebben Amerikaanse defensie- en inlichtingendiensten bijgestaan met richtlijnen hoe je effectief kunt martelen (in Guantánamo Bay), en hoe soldaten doden en toch psychisch gezond blijven. Moreel handelen is geen kwestie van navolgen van richtlijnen, betoogt Shaw. En morele richtlijnen 'vinden we zeker niet in recente boeken die de superieure wijsheid van de psychologie claimen'.

Ze zingt vals, maar de housedreun is pakkend, net als de clip vol Chinese natuurpracht en militaire kracht. 'Als je wilt trouwen, trouw dan met iemand als oom Xi' is een grote hit. Het liedje bezingt de Chinese president Xi Jinping als een man 'doortastend in zijn daden', die 'vliegen en tijgers' verslaat - oftewel hoge en lage corrupte ambtenaren.

Zangeres Hu Xiaoming is niet in overheidsdienst, maar haar liedje past wel helemaal in de persoonscultus rond Xi, schrijft de South China Morning Post. Campagnes sporen de Chinezen aan om Xi's theorieën te bestuderen, die naadloos zouden aansluiten op die van zijn voorgangers Jiang Zemin, Mao Zedong en Deng Xiaoping. Hmm, dan liever een dansje. De Post linkt naar een karaokeversie van de lofzang, en op internet kun je er ook op leren dansen - "gelukkig vrijwillig, anders dan tijdens de Culturele Revolutie, toen een 'loyaliteitsdans' voor Mao soms verplicht was".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden