ideeën over de grens

De hypocrisie achter het beeld

De verdronken Syrische peuter op het strand - dat beeld op de voorpagina werd velen te machtig. Zo ook de (anonieme) auteur van de rubriek Media Mole van de New Statesman. Maar die windt zich vooral op over de hypocrisie waarmee de glossy's zich op de driejarige stortten. Dezelfde glossy's schreeuwden nog niet zo lang geleden vanaf hun voorpagina's dat Groot-Brittannië vol is, of dat honden moesten worden losgelaten op de vluchtelingen bij Calais. En vorige week repten ze van een 'humanitaire catastrofe' en een 'ondraaglijke tragedie'.

In april schreef columniste Katie Hopkins van The Sun nog: "Laat me beelden zien van doodskisten, toon me lichamen die in het water drijven, speel er violen bij en laat me magere mensen zien die verdrietig kijken. Dan nog kan het me niet schelen. Want in de volgende minuut zie je beelden van agressieve jonge mannen bij Calais, die zich verspreiden als norovirussen op een cruiseschip. Vergis u niet, deze migranten zijn als kakkerlakken." Dezelfde krant, signaleert Media Mole, roept de regering nu in een hoofdredactioneel comentaar op om 'wanhopige mensen' binnen te laten als vluchteling.

Nee, dan Duitsland, waar zelfs Bild-Zeitung steeds voor ruimhartigheid pleitte. De iconische foto was voor Bild dinsdag aanleiding om een dag geen foto's af te drukken. Zie eens wat een verschil! "Zonder beeld geen realiteit", legt de krant de lezers uit. "Als er niemand is om het waar te nemen, kan het in essentie niet waar zijn."

Beelden - kort geleden droeg bondskanselier Merkel nog steevast een Hitlersnorretje, ingetekend door boze Grieken. En nu is Duitsland opeens exemplarisch toevluchtsoord voor juichende (en toegejuichte) vluchtelingen. Bedrieglijk beeld, vindt Spiegel-commentator Maximilian Popp. Duitsland is mede-architect van het 'perfide' Dublinverdrag, dat randstaten opzadelde met de zorgplicht voor vluchtelingen, en rijke landen in het centrum ontzag. Ja, nou zijn Syriërs opeens welkom. Maar Somaliërs en Irakezen zendt Berlijn linea recta terug naar Bulgarije en Hongarije. "Een geëngageerde regering zou de doden aan de grenzen van Europa niet alleen schijnheilig betreuren, ze zou eindelijk legale vluchtwegen creëren."

De links naar de artikelen vindt u op Twitter: @letterengeest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden