Is de Brexit het ideale moment om Engels aan te wijzen als neutrale taal van de EU? Beeld REUTERS

Ideeën over de grens

Ideeën over de grens: Britten weg, Engels blijft

Inzichten, geselecteerd uit internationale media en sites.

The Economist

Is het vertrek van de Britten een mooi moment voor de EU het Engels te omarmen als gezamenlijke neutrale taal? De Belgische filosoof Philippe Van Parijs noemt het schertsend een ‘linguïstische repatriëring’, gezien de Latijnse en Germaanse wortels van het Engels. Bovendien: Engels is eigenlijk al de voertaal.

97 procent van de 13-jarigen in de EU leert Engels. Europese anti- immigrantenclubs en klimaatbetogers, allen werken samen in het Engels. Steeds meer universitaire opleidingen zijn in het Engels, kranten staan in het Engels online, enzovoort. Lang was Duits de leidende moedertaal, Frans die van de Brusselse diplomatie, en Engels veelal tweede taal. Maar, schrijft columnist Charlemagne, internet en toetreding van de oosterburen hebben het Engels dominant gemaakt. De meeste documenten worden in het Engels geschreven en daarna vertaald in de overige 23 officiële talen - en dat kost wat.

De grootste barrière is emotioneel, symbolisch. “De taal van Europa is vertalen”, schreef Umberto Eco. Of is dit hele debat overbodig en lopen we straks allemaal rond met een vertaalchip?

The Spectator

Was geschiedschrijver Josephus het Fox-nieuws van de Romeinen? Is zijn beschrijving over Masada - waar 2000 jaar geleden 967 Joden in hun strijd tegen de Romeinen zelfmoord zouden hebben verkozen boven slavernij - nepnieuws?

Twijfels over de geschiedschrijving van deze Joodse ‘overloper’ waren er altijd al. Toch zweren Israëlische soldaten, na de kreet ‘Masada zal nooit meer vallen’, trouw bij deze vesting bij de Dode Zee. Voor veel Israëliërs is Masada symbool voor heldendom. Links Israël - in zoverre dat nog bestaat - ziet het eerder als onheilspellend voorbeeld van de verwoestende kracht van nationalisme.

Volgens archeologe Jodi Magness, die deelnam aan de opgravingen, geeft archeologie geen uitsluitsel of het historisch allemaal klopt. Volgens haar omarmde Israël de ‘mythe’ omdat het na de Holocaust een ‘heroïsch’ verhaal nodig had, Dat de opstandelingen een fanatieke sekte vormden die dissidente Joodse medeburgers ombracht, telde even niet, schrijft ze in haar boek ‘Van Joodse revolte tot moderne mythe’. ‘Ironisch’, vindt ook The Spectator, dat Israëls nationale sage eigenlijk een verheerlijking is van Joodse rebellen die andere Joden terroriseerden.

New Statesman

‘De Britse Conservatieven zijn als een coverbandje uit de jaren tachtig dat moeizaam worstelt met dezelfde achterhaalde afspeellijst, nauwelijks doorheeft dat de stadions leeg zijn, de haarstijlen belachelijk en de fans al lang vertrokken.”

De Brexit-ellende, zo schrijft Robert Saunders, is de uiting van een dieper probleem: het einde van de conservatieve geest. Volgens hem heeft het Britse Conservatisme gebroken met drie van zijn belangrijkste tradities: het is gestopt met denken; gestopt met ‘conserveren’; en het heeft zijn wantrouwen jegens ideologie verloren.

In het verleden was het een partij van ideeën, die zij presenteerde als feiten, als waarheden over de wereld, niet als voorschriften voor een betere wereld. Maar de partij die daarmee ooit de politieke agenda bepaalde, lijkt intellectueel versleten. De partij die traditioneel voorzichtig was en scepticisme predikte, roept haar discipelen nu op om ‘in Brexit te geloven’.

“Een politieke traditie die vroeger vooral op zoek was naar behoud, lijkt nu op een apocalyptische sekte, bereid om de handelsbetrekkingen, de parlementaire instellingen en zelfs de Unie zelf in rook te laten opgaan om het Nieuwe Jeruzalem op hun as te bouwen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden