Ideëel fonds Mama Cash steekt geld in terugkeer Colombiaanse prostituees

AMSTERDAM - Mama Cash, het ideële fonds dat de positie van ondernemende vrouwen probeert te verbeteren, heeft een vrouw uit Bogota 4000 gulden geschonken voor het opzetten van een terugkeerproject voor Colombiaanse prostituees die in Nederland werken. Met dat geld kon zij naar hier komen om zaken te regelen en te lobbyen.

Dit heeft directeur Lilianne Ploumen van Mama Cash gezegd tegenover het persbureau ANP. “Het ministerie voor ontwikkelingssamenwerking steunt het project nu ook. Zonder onze bijdrage was de Colombiaanse nooit zover gekomen.”

Mama Cash, dat vijftien jaar geleden werd opgericht en inmiddels zo'n 12 miljoen gulden onder vrouwen in omloop bracht, heeft meer bijzondere projecten. Een sekshop voor vrouwen kon rekenen op een krediet. Geld ging naar een bromfietsreparatiebedrijf voor meisjes in Burkina Faso. En zwarte filmmaaksters kregen de gelegenheid om een film te maken.

Oprichtster Marjan Sax constateerde destijds dat het voor vrouwen erg moeilijk is om geld te krijgen. Banken stonden niet te springen om startende onderneemsters kredieten te verstrekken, en ook subsidiegevers gaven niet snel hun fiat aan vrouwenprojecten.

Het startkapitaal kwam van de bemiddelde Sax zelf. Zij leende 2,5 miljoen gulden aan Mama Cash. De rente mocht het fonds tien jaar opstrijken. Ook andere vrouwen kwamen over de brug. Vorig jaar kwam zo 1,7 miljoen gulden bij het fonds binnen.

In vijftien jaar is er veel veranderd. Bij sommige bankfilialen liggen tegenwoordig folders van Mama Cash. De Rabobank pronkt in een reclamespot zelfs met het vrouwenfonds. Toch blijken vrouwen nog altijd problemen te ondervinden bij het aanvragen van krediet. Ploumen tekent aan dat kleinschalige projecten voor banken niet altijd interessant zijn, want die vergen naar verhouding veel werk.

Trots meldt zij dat van alle bedrijven die een krediet kregen via Mama Cash, na 6 jaar 80 procent nog bestaat. “Voor starters die direct van de bank geld kregen, ligt dit op 60 procent. Wij schatten het risico dus goed in”, zegt de directeur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden