Idee van verdoving bij rituele slacht 'moet nog rijpen' bij Belgen

Politici vermijden debat en kiezen voor geleidelijke weg

LEONOOR KUIJK | BRUSSEL

De Belgische dierenwelzijnsorganisatie Gaia heeft een korte film gemaakt over de rituele slacht van schapen en geiten tijdens het Offerfeest van vorig jaar. De opnamen werden in het geheim gemaakt in Brussel, en in verschillende andere plaatsen in zowel Vlaanderen als in Wallonië.

De beelden zijn schokkend. De dieren worden hardhandig beetgepakt en op tafels gesmeten. Schapen wordt de keel niet snel in één keer doorgesneden, maar met hakkende en zagende bewegingen. Aan hun gespartel en snelle staartbewegingen is te zien dat zij pijn lijden. Gaia grijpt de opnamen aan om opnieuw te pleiten voor een wettelijke verplichting van verdoving bij ritueel slachten. De Belgische wet voorziet al in die verplichting voor overige slacht. Er is ook regelgeving rond het Offerfeest. De dieren mogen niet thuis worden geslacht, maar alleen in een officieel slachthuis of een door de overheid aangewezen tijdelijke slachtplaats. Daar mogen mensen vaak ook zelf slachten. Wel is een aankoopbewijs van het dier nodig en in veel gemeenten ook een slachtvergunning. De nog levende dieren mogen niet in de dichte kofferbak van personenauto's worden vervoerd.

Maar het heikele punt van de verdoving willen politici niet tot officieel debat maken. Zij kiezen liever voor de geleidelijke weg. Zoals in Antwerpen waar vorig jaar voor het eerst een slachtplaats werd ingericht waar schapen en geiten vooraf met een stroomstoot verdoofd konden worden. Er kwam niemand opdagen.

Volgens sommige islamkenners is verdoving met een stroomstoot toegestaan, maar de Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen zag dat anders. Die begonnen vorig jaar een actie waarbij mensen in de moskeeën en via affiches werden opgeroepen niet van deze dienst gebruik te maken. "Als je van moslimverenigingen te horen krijgt dat je in de hel belandt als je een schaap eerst verdooft, is de keuze snel gemaakt voor een moslim", zei Michel Vandenbosch van Gaia toen. Wethouder van diversiteit Monica De Coninck reageerde laconiek op de kritiek. "Alle begin is moeilijk, mentaliteitswijzigingen hebben tijd nodig."

Ondanks de hoge kosten (30.000 euro) heeft Antwerpen daarom ook vandaag weer een tijdelijke slachtplaats ingericht waar dieren verdoofd kunnen worden. De gemeente heeft ditmaal van tevoren de moskeeverenigingen gevraagd hiervoor reclame te maken. Zonder succes. De verenigingen deelden folders uit, maar vermeldden de mogelijkheid van het verdoofd slachten niet. Wethouder van dierenwelzijn Luc Bungeneers houdt de moed erin. Tegen Het Nieuwsblad zei hij: "30.000 euro is misschien veel geld voor iets dat niet gebruikt wordt. Veel gematigde moslims zijn voorstander, maar durven niet uit angst voor reacties uit radicale hoek. Het idee moet nog rijpen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden