Idee: het Enkhuizerzand ruilen tegen de binnenduinrand

Van een onzer verslaggevers PETTEN - De Noord-Hollandse gedeputeerde Friso de Zeeuw (PvdA) is niet op voorhand tegen inpoldering van het Enkhuizerzand bij Enkhuizen. Voorwaarde daarvoor is echter dat de bollenteelt in de binnenduinrand van Noord-Holland-Noord wordt verplaatst naar de nieuwe polder.

De Zeeuw wil dat dan gelijk wordt overgestoken, dat wil zeggen dat direct na inpoldering de bollenbedrijven worden verplaatst. Door de verplaatsing is het mogelijk de binnenduinrand te herstellen en een natuurlijker overgang te maken tussen de duinen en de aangrenzende polders.

De Zeeuw, die onder meer milieu en kustverdediging in portefeuille heeft, zei dit gisteren in Petten op een symposium over de invulling van de kustzone in het eerste kwart van de 21e eeuw. De Noord-Hollandse gedeputeerde wil graag af van 'de zandwoestijn die het bollengebied een groot deel van het jaar is.'

Hij zette vraagtekens achter het eerder geopperde idee bollenteeltbedrijven te verplaatsen naar de Wieringermeer. Het is nog onzeker of bollenteelt er kans van slagen heeft. Vandaar dat hij de verdergaande gedachte opperde de bollenteelt te ruilen voor het Enkhuizerzand, een deel van het IJsselmeer en het Markermeer waarvan de grond geschikt is voor onder meer hyacintenteelt.

Directeur P. A. Nouwen van de ANWB pleitte voor een grotere bijdrage van de kust aan de opvang van de toenemende behoefte aan rust, natuur en recreatie, juist ook omdat de kust dicht bij de grote bevolkingsconcentraties van de Randstad ligt. Daardoor wordt voorkomen dat steeds meer mensen steeds vaker in de auto stappen in de richting van het oosten en het zuiden om frisse lucht en ruimte te zoeken, aldus Nouwen.

Om de kust een grotere bijdrage te laten leveren, is het volgens Nouwen nodig dat er wordt gewerkt aan de bereikbaarheid van de stranden. Hij denkt daarbij onder meer aan openbaar vervoer op maat, parkeermogelijkheden en na-transport. Zo heeft de ANWB onlangs een recreanten-transferium in Renesse geopend: “Een parkeervoorziening waarbij auto's verre blijven van de plaatsen waar we ze liever niet willen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden