Weblog

Idealisme

Corien Jonker, Tweede Kamerlid CDA. Beeld
Corien Jonker, Tweede Kamerlid CDA.

Voordat ik aan dit blog begon heb ik de reacties doorgelezen die mijn vorige bijdragen hebben opgeleverd. De bijdragen over de balans tussen vrijheid van godsdienst en recht op bescherming tegen discriminatie vanwege seksuele geaardheid lopen ver uiteen wat ik verwachtte.

Corien Jonker en Tweede Kamerlid CDA

Wat bijzonder is is om ieders verschillende argumenten voor of tegen daarbij te lezen. Wat me raakte waren de reacties geschreven op mijn blog van gisteren, het blog met de titel Straatsburg. Het blog had een luchtig en positief karakter, bewust omdat we al zoveel met elkaar afklagen, zwart kijken en angst hebben voor hetgeen er nog niet is.

Ja, ik ben een optimistisch mens, die er altijd van uit gaat dat het glas half vol is in plaats van half leeg. Ja, ik ga er vanuit dat van niets iets te maken is en ja ik ben idealistisch. Zelfs in deze tijden van economische recessie. Want wat blijkt ook daar, de verwachtte stijging van de werkloosheid blijft uit. Ja, misschien komt dat nog, dat vraagt dat wij alert zijn maar niet dat we gaan zwart kijken en onze idealen ondertussen aan de wilgen hangen. Want dan weten we zeker dat wat we ons wensen nooit gerealiseerd wordt.

Het lijkt not done om als politica met de uitdagingen waar Nederland momenteel voor staat voor ogen te houden wat we wel met elkaar hebben gerealiseerd. We wonen in bijna het meest welvarende land ter wereld. Ook nu hebben we nog één van de laagste werkloosheidcijfers binnen Europa. We hebben een solide en vrij toegankelijke gezondheidszorg, we hebben fantastisch onderwijs en we hebben een verzekerde oudedagsvoorziening. Omdat we dat allemaal wensen te behouden staan we nu voor een opdracht waartoe ik iedereen uitnodig daar de schouders onder te zetten. Vanuit gemeenschapszin, vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid, vanuit de wens dat de generaties na ons het minimaal net zo goed hebben als dat wij dat nu hebben.

Een deel mijn levensmotto is dat ik de kracht die ik gekregen heb deel, één onderdeel van mijn kracht is idealisme. Misschien soms naïef, ik hoop dat dat zo blijft. Beter dan cynische of pessimisme, dat slaat ieder ontluikend initiatief dood en remt vooruitgang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden