Ideale plaatje valt in duigen, maar Ehrens blijft optimist

Noodgedwongen stelde bondscoach Rob Ehrens van de springruiters gisteren de bekendmaking van de olympische selectie een paar dagen uit.

Rob Ehrens is een blijmoedig mens. Een ras-optimist. Ehrens ziet altijd wel ergens een zonnetje in het water schijnen. Maar nu dreigen sombere wolken de schittering op het water te vertroebelen. Binnen een week stortte zijn zorgvuldig opgebouwde teamconstructie voor de Olympische Spelen ineen.

Meteen na het WK van 2006 begon de planning voor de Spelen. In de vergleden jaren was Ehrens heel secuur bezig het ideale plaatje in te kleuren. Een equipe waarin alles klopt, was de doelstelling. Vorige week leek zijn denk- en bouwwerk op het CHIO in Aken vrucht af te werpen. Albert Zoer won de Grote Prijs, de landenequipe eindigde als tweede. Met de herstelde Jeroen Dubbeldam erbij – voor hem kwam Aken na zijn beenbreuk net te vroeg – lag in Hongkong, waar het hippische programma plaats vindt, de kans op een mooie oogst in het verschiet.

Albert Zoer vertrok jubelend uit Aken naar zijn stal in Echten. Ehrens reed zingend terug naar zijn fraai optrekje in Velp. In Aken was historie geschreven: daar had Oranje een imponerend visitekaartje afgegeven. Bijna was alles goed gegaan.

Bijna. Want de harde smak op de dubbelsprong die Gerco Schröder in Aken maakte, bleek achteraf een veeg voorteken van komende ellende. Zeker, het liep nog goed af. Ruiter wat blauwe plekken, paard beetje stijf. Paar dagen rust en dan ging het wel weer. Niemand vermoedde in Schröders val de aankondiging van een onvermijdelijke fatum.

Maar het noodlot drong zich snel op. Op dinsdag viel Albert Zoer thuis, in Drenthe, van een paard. Een ongelukje, zoals wel vaker gebeurt. Dit maal brak Zoer zijn been. ’Een mooie breuk’, sprak de chirurg, die hem opereerde, bijna bewonderend, maar daar had Zoer niets aan. Zijn deelnamekans aan de Spelen was op slag vergelijkbaar met het winnen van de jackpot in de Staatsloterij. Ehrens kon zijn doordachte plan aanpassen.

Eergisteren meldde ook Dubbeldam zich af, wegens een blessure van zijn paard. Daarmee vielen twee van de vier rijders af waarmee Nederland zowel wereld- als Europees kampioen was geworden.

Met enige trots riep Ehrens de afgelopen maanden dat voor de olympische selectie wel zo'n zeven equipes in aanmerking kwamen. Daarbij zag iedereen dat zijn troeven Dubbeldam (Up and Down), Zoer (Okidoki) en Schröder (Berlin) heetten. Juist in dat topgroepje vielen vorige week de klappen.

Resteren de mindere combinaties. Minder? Ehrens: „We hebben in de laatste jaren een goed management opgebouwd, goede contacten met ruiters, eigenaren en sponsors. We gaan hoe dan ook met een ijzersterke ploeg naar Hongkong. En we gaan voor goud.”

Zeven springpaarden gaan 26 juli in het Brabantse Handel in quarantaine. Daaruit valt de waarschijnlijke ploeg op te maken. Angelique Hoorn (O’Brien), Gerco Schröder (Berlin en Monaco), Vincent Voorn (Alpapillon-Armanie), en Marc Houtzager (Opium) lijken de ploeg te gaan vormen. Leon Thijssen (Olaf) zou reserve zijn.

Ook Rascin van Piet Raymakers gaat in afzondering. „Ik ben zesde man”, zegt de Brabander eerlijk. „Maar ik wil geen reserve zijn in Hongkong. Dat weet Rob Ehrens. Dan kunnen ze beter een jonge man nemen; die kan daar nog heel veel leren. Maar als het moet, sta ik klaar.” Raymakers ontkende gisteren dat Rascin licht geblesseerd zou zijn. ,,Dat bericht is volkomen uit de lucht gegrepen.’’

Mogelijk sluit Okidoki nog aan, want misschien is Zoer op tijd genezen. Ehrens, sceptisch: „Ik ben geen dokter. Ik kan alleen vanuit mijn positie inschatten hoe goed je moet zijn om aan de start te komen. Gokken? Daar hou ik niet van. Als ik iets gok, wil ik het zeker weten.”

De optimist, die Ehrens van huis-uit is, is gebleven. Daarnaast is hij een realist die in het water naar een straaltje zonlicht zoekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden