Ideale huisvader Bill Cosby tuimelt van zijn voetstuk

Bill Cosby werd in de jaren tachtig razend populair als Cliff Huxtable in The Cosby Show. Beeld anp
Bill Cosby werd in de jaren tachtig razend populair als Cliff Huxtable in The Cosby Show.Beeld anp

Er was eens een tijd dat er maar één zwarte Hollywood-acteur was: de knappe Sidney Poitier. Andere Afro-Amerikanen kregen slechts rollen als dienstmeisje, tuinman of boef. In die tijd speelden geschminkte blanke mannen in westerns de Indianen.

Sybilla Claus

En toen kwam in 1984 de Cosby Show: vader Huxtable (Bill Cosby) was dokter, moeder advocaat. Vijf leuke kinderen maakten het gezin compleet. Met de kernwaarden 'eerlijkheid, warmte en liefde' vergaarde dr. Huxtable voor zichzelf en zender NBC een fortuin. Die trits van geluk blijkt nu een holle frase. Cosby zou tussen 1969 en 2005 vele vrouwen hebben misbruikt.

De kracht van de serie met de Huxtables was dat zwart zijn nooit het onderwerp was, naar de strategie van bedenker Bill Cosby. De Huxtables waren geslaagd in het leven en gelukkig samen. Heel Nederland en heel Amerika genoot ervan. Tientallen miljoenen blanken kwamen dankzij Cosby voor het eerst bij een zwart gezin over de vloer. Zij deelden lief en leed met de Cosby's en ontdekten dat het er heel normaal aan toe ging.

American Comedy Award
The Washington Post noemt Bill Cosby zelfs de avatar van de Afrikaans-Amerikaanse emancipatie. Hij schreef boeken, maakte films, en treedt op zijn 77ste nog zo'n honderd keer per jaar op met een comedy show. Dit jaar werd zijn oeuvre nog gelauwerd door de American Comedy Awards, waarbij zijn jongere collega Chris Rock hem 'de grootste komiek ooit' noemde. Ook kwam er net een nieuwe biografie uit.

De ideale vader blijkt nu een verkrachter, als de getuigenissen van vijf vrouwen waar zijn. Opvallend is dat hun verhalen sterk overeenkomen. Cosby wist het vertrouwen van de jonge veelbelovende vrouwen te winnen, haalde hen binnen voor 'carrière-advies', drogeerde en verkrachtte hen.

In 2005 kwamen de eerste klachten naar buiten. Andrea Constand, ex-staflid van de Temple Universiteit uit Philadelphia, diende toen een klacht in over aanranding door Cosby. Een tiental slachtoffers was bereid te getuigen, maar de zaak werd buiten de rechter om geregeld. Advocate Tamara Green uit Californië vertelt in 2005 hoe Cosby haar in de jaren zeventig zou hebben misbruikt. Een jaar later treden twee van de anonieme vrouwen uit Constands zaak naar buiten, actrice Barbara Bowman en model Beth Ferrier. Ook hun verhalen stranden in ongeloof, en bij gebrek aan bewijs.

Publiciteit
Maar toen komiek Hannibal Buress vorig maand in een filmpje Cosby een verkrachter noemde, werd dat massaal bekeken en begon de bal te rollen. Gevolg: in november kwamen nog twee vrouwen met hun verhaal in de publiciteit. Topmodel Janice Dickinson, wiens aanklacht dertig jaar geleden door niemand werd geloofd, schreef een open brief in The Washington Post. Dinsdag volgde nummer 6, Joan Tarshis, die als 19-jarige verkracht zou zijn.

Voor online filmzender Netflix is de maat vol. De laatste show van Cosby is eruit gehaald, NBC schrapt een voor 2015 geplande serie. Zelf zwijgt de komiek als het graf over de aantijgingen en zegt hij tv-optredens af bij onder meer Queen Latifah en David Letterman. Hij treedt nog wel op met zijn eigen show. Vanavond staat Cosby in Melbourne, Florida, voor een uitverkocht huis. Zou het publiek nog zo hard lachen als voorheen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden