Ideaal tegengif

MAAIKE VAN HOUTEN

Hoe goddeloos is de grote stad? Als je alleen naar aantallen mensen kijkt, dan ben je deze zondagmiddag op de Dam in Amsterdam heel snel klaar.

De winkels zijn net open, het is dringen in de draaideur van de Bijenkorf en door de Kalverstraat schuifelen drommen mensen. Niet dat die winkelende mensen per se areligieus zijn, het geloof in het hogere is in Nederland nog volop aanwezig, zeggen wetenschappers.

Maar het lijkt me stug dat deze mensen meteen na hun godsdienstoefening zijn gaan shoppen.

Te midden van dit winkelende publiek, met op de achtergrond het onophoudelijke getingel van de trams, is er de manifestatie 'Samen één Amsterdam'. De hoofdstad kent 178 nationaliteiten - of een meer of minder - en de religiositeit is ongelooflijk divers.

Leden van kerken, synagoges, moskeeën, boeddhistische tempels, scientology hebben hun religieuze symbolen en voorlichting opgesteld in koepels gemaakt van bamboe. In die van de joden en de moslims zijn de davidster en de vijf zuilen van de islam verwerkt.

De manifestatie trekt niet de duizenden mensen die het grootwinkelbedrijf weet te verleiden, ik sta later op de middag heel wat langer in de rij voor een paar tubes tandpasta dan nu voor de folder van de He Hua Temple.

Maar is het daarom minder interessant? En wordt het nog vervelender omdat dit evenement in het teken staat van 'verbinding', een woord dat werkelijk elke goed bedoelde bijeenkomst wordt opgeplakt?

Helemaal niet! Burgemeester Eberhard van der Laan, van PvdA-huize en 'niet gelovig maar vrijzinnig', opent de manifestatie.

En hij is niet alleen gekomen. "Simone, waar ben je?", roept hij naar Simone Kukenheim, de jonge D66-wethouder van diversiteit. Ze steekt haar hand op om te laten zien dat het stadsbestuur deze religieuze ontmoeting zo waardevol vindt dat het niet met één, maar zelfs met twee mensen is vertegenwoordigd.

"Jullie zijn het ideale tegengif", zegt de burgemeester, "tegen onverdraagzaamheid en intolerantie". De conflicten in de wereld zijn ook de conflicten in de stad, sinds de oorlog in Gaza bespreken rabbijnen, imams en andere religieuze kopstukken in Van der Laans ambtswoning hoe ze incidenten kunnen voorkomen.

Onder het bamboedak van de liberale synagoge en de Al Kabir-moskee begrijp ik dat dat overleg momenteel nogal wordt gehinderd door de discussie over een mogelijke stedenband van Amsterdam met Tel Aviv en Ramallah. De Palestijnen zien zo'n coalitie niet zitten, links Amsterdam evenmin.

Jammer, zegt rabbijn Menno ten Brink, met educatieve projecten kunnen kinderen van jongs af leren met elkaar om te gaan en Amsterdam kan daar een rol in spelen.

Dit is een zaak van de politiek, zegt moskeevoorzitter Mohammed Echarrouti, het gaat er nu om hoe we in de stad samenleven.

Ja, zegt ook de rabbijn, vandaag willen we de nadruk niet leggen op het negatieve, maar op het positieve. Bijvoorbeeld dat zij zich nu samen presenteren, midden in hun multireligieuze stad.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden