Iconografie van de ontzetting

Een hoogst opmerkelijke coverfoto deze week op het omslag van De Groene Amsterdammer. De foto, gemaakt door persfotograaf Richard Drew, direct na de terroristische aanvallen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001, is bij de meeste mensen bekend, hoewel hij in de dagen na de catastrofe stilletjes uit beeld verdween, ’om redenen van kiesheid, vanwege ontoelaatbare, te naakte confrontatie met hun lot, en misschien ook wel uit angst voor een te gênant voyeurisme’.

Wie op Google ’Falling Man’ intikt, komt de foto tegen. Het mocht niet het iconische beeld van 9/11 worden, om voornoemde redenen, maar het werd het toch.

De foto van de man die de dood door een sprong verkoos boven stikken of levend verbranden, heeft in het bijzonder de ontzetting en de de dramatiek van 9/11 voor eeuwig bevestigd, schrijft De Groene in een coververhaal over de iconische kracht van fotografische beelden.

Van de grootschalige terreur naar de kleinschalige: Vrij Nederland komt met een omslagverhaal over de gesel van Afghanistan: de IED (Improvised Explosive Device) oftewel de knutselbom of bermbom, die in dat land al vele slachtoffers heeft gemaakt bij de westerse troepen. Tien van de negentien Nederlandse doden in Uruzgan vielen door zo’n knutselbom. „Ondanks zijn eenvoud is de IED een uitmuntend strategisch wapen. Het frustreert het tempo van konvooien en patrouilles. Het demoraliseert de militairen, die het gevoel hebben voortdurend tegen een onzichtbare vijand te strijden. En het zorgt voor een gevoel van machteloosheid aan het thuisfront: waarom zijn de westerse legers, superieur in materieel en manschappen, niet opgewassen tegen een wapen dat in elkaar is gedraaid door een stelletje amateurs?”

Maar juist in die superioriteit ligt een oorzaak van het ’succes’ van de knutselbom. „Vanuit het perspectief van de tegenstander is dit het enige wat zij kunnen doen. Omdat wij beter materieel hebben en beter georganiseerd zijn, worden ze gedwongen om de directe confrontatie met ons uit de weg te gaan. Ze moeten een stapje lager doen”, aldus kolonel Dubbeldam, commandant van de ’Joint Task Force Counter Improvised Explosive Divice’ in VN.

Met Elsevier in de hand, kunt u deze week profiteren van de lage huizenprijs. En dan vooral als u een ’starter’ bent: „Duizenden mensen met een eigen huis zouden dolgraag willen doorstromen, hebben hun huis te koop gezet en wachten met smart op een koper. De starters zijn aan zet, zij houden de markt gaande.”

HP/De Tijd tenslotte, stelt het onvermogen van de Nederlandse recherche om voldoende misdrijven op te lossen, aan de kaak. Oorzaak: een schreeuwend tekort aan menskracht. NPB-bestuurder Jan Willem van de Pol vat het kernachtig samen: „Ik weet van zaken in het noorden met betrekking tot Noord-Afrikanen die hele woonwijken leegjatten. Die onderzoeken kunnen zó opgepakt worden, want de politie weet waar die lui wonen. Maar ja, geen capaciteit en/of geen prioriteit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden