Iconische schetsen winnen

De opdracht was: maak een herkenbaar, monumentaal en representatief portret dat tegelijkertijd verrast. Twaalf kunstenaars maakten een ontwerp voor een staatsieportret van de koning. Drie wonnen de wedstrijd.

De beeldend kunstenaars Iris van Dongen (1975), Rineke Dijkstra (1959) en Femmy Otten (1981) mogen een officieel staatsieportret maken van koning Willem-Alexander. De drie vormen een 'mooie mix van jong aanstormend talent en bewezen kwaliteit', aldus minister Bussemaker (cultuur) na het bekendmaken van de namen van de winnaars. Haar ministerie gaf met de Rijksvoorlichtingsdienst de opdracht en het geld voor deze wedstrijd.

Het Mondriaanfonds nodigde afgelopen november twaalf kunstenaars uit om een ontwerp te maken. Ze waren voorgedragen door een comité van vier experts op kunstgebied: Taco Dibbits, directeur collecties Rijksmuseum Amsterdam, Wilma Süto, curator moderne en hedendaagse kunst Stedelijk Museum Schiedam, beeldend kunstenaar Luc Tuymans en Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds.

Deze deskundigen hebben ook de drie winnaars aangewezen. Gisteravond werden hun ontwerpen onthuld in het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar zijn alle twaalf voorstudies tot en met 15 april te zien op de tentoonstelling 'Een nieuwe koning, een nieuw portret'.

De winnende ontwerpen ogen tamelijk traditioneel. Uit het juryrapport blijkt dat is gekozen voor composities waarbij koning Willem-Alexander als 'icoon van het koningschap' is afgebeeld. De jury heeft verder unaniem gekozen voor ontwerpen waarin 'de persoonlijkheid en symboolfunctie van de koning samenvallen'. "De drie geselecteerde portretten wortelen in de traditie van Nederlandse staatsieportretten, terwijl de kunstenaars tegelijkertijd trouw zijn gebleven aan hun eigen oeuvre."

In de loop van dit jaar moeten de winnaars het definitieve portret inleveren. Deze portretten kunnen besteld worden door ministeries, provincies, gemeenten, ambassades en rechtbanken. Ook particulieren kunnen een reproductie van een van de drie officiële portretten bestellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden