NieuwsNamibië

Iconische olifant in Namibië gedood door trofeejager

De doodgeschoten olifantenstier Voortrekker in betere tijden.  Beeld Frank Castelein
De doodgeschoten olifantenstier Voortrekker in betere tijden.Beeld Frank Castelein

Een zeldzame olifant is doodgeschoten in Namibië. Lokale natuurorganisaties zijn boos op het ministerie dat de vergunning voor de afschot verleende.

Zijn dood was zorgvuldig ­beraamd door het ministerie van milieu en toerisme (Met) in de hoofdstad Windhoek. Toen de protesten losbarstten vanuit lokale natuurorganisaties, noemde de woordvoerder van het ministerie Voortrekker een agressieve probleemolifant, die een gevaar zou zijn voor de bewoners van de Omatjete-regio in het noordwesten van Namibië. Natuurorganisaties van omliggende gemeenschappen als Otjimboyo, Sorris Sorris en Tsiseb hadden het Met uitdrukkelijk verzocht de oudste levende alpha-olifant niet te doden. Zij noemen de olifantenstier liefkozend de ‘oude man’ en een vriendelijk dier.

De naam Voortrekker kreeg de olifant omdat hij als een pionier in de jaren tachtig door de woestijnen van Namibië trok naar het gebied rond de meestal droogstaande Ugab-rivier, waar vroeger een complete olifantenpopulatie was afgeschoten. Op zijn tochten steeds dieper in de droge barre gebieden nam hij andere olifanten mee.

Apart uiterlijk

De groep van circa dertig olifanten ontwikkelde zich door de jaren heen tot woestijnolifanten met aparte uiterlijke kernmerken. Zo werden ze slanker dan savanne-olifanten, met langere poten en bredere voeten. Alleen in Mali leeft nog een andere groep woestijnolifanten.

De groep in het Ugab-gebied ­bestond uit drie mannetjesstieren, waarvan twee geslachtsrijp zijn. Voortrekker, die voor de meeste nakomelingen zorgde, is nu niet meer. De vrees van natuurorganisaties is dat het Met de hele groep olifanten in deze regio weg wil hebben.

Vertegenwoordigers van diverse dorpen noemen de dood van Voortrekker een klap en niet de manier om conflicten tussen mens en wilde dieren op te lossen. Toeristen betaalden de afgelopen jaren veel geld om de enorme stier met zijn grote slagtanden te zien en te fotograferen. De trofeejager zou 7500 euro voor zijn vergunning hebben betaald. Een schijntje gezien de economische klap voor de regio.

Meer confrontaties

Gevreesd wordt dat het doodschieten van Voortrekker voor veel stress zorgt bij de andere olifanten en leidt tot meer confrontaties tussen mens en olifant. Het ministerie zou dit weer kunnen gebruiken om ook de andere olifanten af te schieten en de woestijn voor de tweede keer te ontdoen van de dikhuiden, zo is het boze vermoeden.

Lees ook:

Extreme droogte noopt Namibië tot het veilen van bijna duizend wilde dieren.

De aanhoudende droogte eist zijn tol in Zuidelijk Afrika. Vee en dieren in het wild sterven massaal. Oogsten mislukken. Namibië gaat wilde dieren veilen als noodmaatregel.

Botswana wil minder olifanten, dus de vluchtelingen moeten terug.

De belangrijkste olifantenlanden in Zuidelijk Afrika willen populaties gaan managen. Dat betekent onder meer verspreiding over natuurparken in de vijf landen, en het is maar de vraag of de olifanten daar zin in hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden