Ichtuskerk in Soest doet niet mee aan SoW-'uittocht' uit de hervormde kerk

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Als Samen op Weg doorgaat zal de Ichtuskerk te Soest er niet aan meedoen. Deze Gereformeerde bondsgemeente beschouwt zichzelf, samen met anderen die niet meegaan met Samen op Weg, als voortzetting van de echte hervormde kerk en ziet de fusie van hervormde, gereformeerde en lutherse kerken als 'massale voltooiing van de Afscheiding', aldus ds. R. van Kooten. Dus niet Soest scheidt zich af, maar de Samen op Weg-kerken, in de visie van de predikant.

De wijkgemeente had twee jaar geleden aan de classis (regionaal bestuur) van de hervormde kerk laten weten, grote bezwaren te hebben tegen de nieuwe kerkorde. Volgens ds. Van Kooten trekt de synode zich van dergelijke signalen niets aan. Reden voor deze hervormde gemeente, de synode nu per brief te laten weten dat de Ichtuskerk ondanks het Samen-op-wegproces gewoon hervormd zal blijven.

De 575 leden hebben zich unaniem achter dit besluit gesteld, aldus de predikant.

Begin deze maand kwam uit de meest rechtse hoek van de hervormde kerk, rond het blad Het Gekrookte Riet, een zelfde geluid. Ds. Tj. de Jong uit Staphorst liet in een artikel weten dat ook hij en zijn gemeente achter zullen blijven in de hervormde kerk en niet mee zullen gaan met Samen op Weg.

Ds. Van Kooten ziet de toekomstige hervormde kerk liever niet als een kerk met louter Gekrookte Riet-ers en Gereformeerde bondsgemeenten. “Wat blijft is hervormd. Dat geldt voor iedereen die niet meegaat met Samen op Weg, ook confessionelen.”

De brief naar de synode is geen dreigement, adus ds. Van Kooten. “We dwingen de synode zo, hierover te spreken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden