Ich liebe Holland, zegt Heino

Schlagerfestival Kerkrade beleeft wederopstanding

REPORTAGE | FLEUR DE WEERD | KERKRADE

"Toen Dennie Christian net 'Rosamunde' begon te zingen, moest ik een beetje huilen. Dat was al mijn lievelingsliedje toen ik klein was", zegt Suzanne Snijders (49). Ze is een van de drieduizend bezoekers in de Rodahal in Kerkrade op deze Paasmaandag. Het Schlagerfestival 2011 is volledig uitverkocht. Het merendeel van de bezoekers in de grote hal is Nederlands en zestig-plus, getuige de vele rollators. Het publiek zit het eerste uur, maar gaat daarna bij aanstekelijke nummers staan. Meegeklapt wordt er bij bijna iedere Duitse hit. Op het einde is het ouderwets inhaken.

Veertig jaar geleden was Snijders al hier met haar moeder. "Die is nu dood, maar de mensen die toen optraden, staan er nu nog steeds", zegt ze met zangerig Limburgs accent. Voor het festival zijn vijftien artiesten ingevlogen. Vanuit Duitsland, Oostenrijk en Italië komen ze. Semino Rossi, de afsluiter die in Duitsland meer platen verkoopt dan Marco Borsato in Nederland, is hier met zijn privévliegtuig. De optredens worden stuk voor stuk opgeleukt door danseressen met iedere keer weer andere glitterjurkjes.

"Ich liebe Holland." Heino lacht zijn tanden bloot. De duurstbetaalde artiest zit backstage achter een kopje koffie. "Ik ben in geen dertig jaar meer op de Nederlandse televisie geweest. Dat de schlager een dip had, komt omdat de media er geen aandacht aan besteedden." Want de populariteit van het genre is even groot als toen het festival begon in de jaren zeventig, aldus Heino. "De Nederlandse jongeren zingen nog even enthousiast mee als ik 'Schwarze Barbara' zing."

Organisatrice Chantal Roeters beaamt dit. "Nipo heeft ooit onderzoek gedaan naar schlagers en wat bleek: de Duitse radiozender WDR4 wordt in Nederland meer beluisterd dan de BBC."

Het festival vond van 1973 tot 2000 plaats in Kerkrade. In 2001-2002 werd het naar Groningen gehaald, waarna het aan populariteit inboette. Schlagers waren een tijdje minder populair.

Drie jaar geleden is de gemeente Kerkrade begonnen met een offensief om het festival terug te halen. Met succes, want vorig jaar was de wederopstanding. Maar of de gouden jaren zeventig worden geëvenaard is nog maar de vraag. De Tros trok destijds twee miljoen kijkers met de show. "We hopen er dit jaar meer te trekken dan vorig jaar toen Omroep Max 400.000 kijkers had", aldus Roeters. "Er wordt achter de schermen flink gelobbyd om het dit jaar op primetime uit te zenden en dan zijn die kijkcijfers vast nog veel hoger."

Snijders gaat waarschijnlijk wel kijken. "Als ik dan thuis ben." Voor nu geniet ze van het optreden van Chris Roberts. "Dat haar", lacht ze. "Hij is zo bruin en geföhnd. Van een afstand ziet hij er goed uit, maar dat is wel anders als je hem in zijn zwembroek zou zien."

Dennie Christian
Het schlagerfestival in Kerkrade wordt gepresenteerd door een oude bekende: Dennie Christian. De schlagercoryfee werd in de jaren zeventig bekend met hits als 'Rosamunde' en 'Wo warst du heutnacht' en was jarenlang betrokken bij het festival als organisator en presentator.

Volgens Christian is er weinig veranderd. "Het genre is zo breed als de weg naar Rome en heeft meer jonge fans dan ooit. Nederlanders en Duitsers zijn de laatste twintig jaar steeds dichter op elkaar gaan kruipen; je ziet dat ook in het zakenleven. Jonge mensen zien de Duitse taal los van de Tweede Wereldoorlog. Toen ik in de jaren zeventig als broekie van 17 in het Duits begon te zingen, werd ik daar door Hilversumse dj's wel op aangekeken."

Toen het festival vorig jaar terugkeerde naar Limburg, werd Christian niet gevraagd voor de presentatie. "Daar was ik nogal gepikeerd over. De presentatrice had geen hart voor schlager en nam het zelfs in de maling." Hij is erg blij terug te zijn. "Het festival is altijd mijn kindje geweest."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden