Icesaving juist blij met veto van president

Icesaving, de vereniging die 250 Nederlandse spaarders vertegenwoordigt, is juist opgelucht dat de IJslandse president de Icesave-deal niet heeft ondertekend.

„Alles ligt weer open. We moeten nu met de IJslanders om de tafel om een economische in plaats van een financiële deal te sluiten.” Dat zegt Gerard van Vliet van Icesaving, de vereniging die 250 Nederlandse spaarders vertegenwoordigt die meer dan 100.000 euro hadden gestald op een rekening van Icesave. Zij krijgen tot een ton vergoed van de Nederlandse overheid, de rest zijn ze nu kwijt. Hun gezamenlijk verlies zou 25 miljoen euro bedragen.

Waar Nederlandse en Britse politici gisteren geschokt reageerden op de weigering van de IJslandse president om het Icesave-akkoord niet te tekenen, was Van Vliet opgelucht. „De overeenkomst die op tafel lag was zeer omstreden en ging volledig voorbij aan de spaarders en lagere overheden die gedupeerd zijn”, zegt van Vliet, die samen met een IJslandse collega een boek schrijft over het Icesave-debacle. Met deze overeenkomst zou het volgens Van Vliet lange tijd duren voordat Nederland zijn geld zou terugkrijgen. „Dat komt omdat er inmiddels al dertig juridische procedures, vooral afkomstig van hedgefondsen, lopen tegen het failliete Landsbanki (het moederbedrijf van Icesave, red.). Dat versnelt het proces van terugbetaling niet.”

Van Vliet hekelt de rol die de Nederlandse politiek heeft gespeeld. „Bos heeft zich als een soort deurwaarder opgesteld. Hij eiste 5,5 procent rente op de 1,3 miljard euro die hij van IJsland tegoed heeft. (Bos heeft dat geld voorgeschoten om Nederlandse spaarders tegemoet te komen, red.). Dat is meer dan de Icesavespaarders aan rente hebben gekregen. Het akkoord dat op tafel lag was daarom eenzijdig. De IJslandse bevolking kreeg er niets voor terug.”

Volgens Van Vliet een slechte gang van zaken. „En aan de rol die De Nederlandsche Bank (DNB) in deze kwestie heeft gespeeld, is volledig voorbijgegaan. Zij hebben wel degelijk schuld, maar kwamen er op deze manier makkelijk onderuit.”

Van Vliet doelt op het onderzoek dat minister Bos in juni presenteerde. Daarin kwam naar voren dat DNB weliswaar geen wettelijke grond had om Icesave in Nederland te weigeren, maar dat DNB Icesave wel ’welwillend en voorzichtig’ heeft behandeld. Wellicht had DNB anders kunnen optreden, zo bleek uit het onafhankelijke onderzoek.

De impasse rond de terugbetaling brengt volgens Britse en Nederlandse politici ook de pogingen van IJsland om toegelaten te worden tot de Europese Unie in gevaar. Van Vliet: „Maar in dit geval kan je niet om het volkssentiment heen. 60.000 IJslanders hebben een petitie ondertekend tegen de Icesave-overeenkomst. Ter vergelijking: dat zouden drie miljoen Nederlanders zijn.”

Hoe moet het dan wel volgens Van Vliet? „ Bos moet een economische overeenkomst sluiten. Nederlandse bedrijven kunnen bijvoorbeeld investeren in de IJslandse visserij-, energie- en bankensector. Daar profiteert de Nederlandse én de IJslandse economie van. Zo kan IJsland het verschuldigde bedrag terugbetalen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden