'Ice House' is meer dan een thriller

'Ice house', morgen van 20.50-21.40 uur op Ned. 3.

Bij de eigenaresse van het huis, Phoebe, komt plotseling veel oud zeer boven. Tien jaar geleden verdween haar echtgenoot David spoorloos en werd zij beschuldigd van moord. Dezelfde hoofdinspecteur die Phoebe indertijd verdacht, George Walsh, komt nu de moord onderzoeken. Zijn zoektocht naar David Maybury is nooit opgehouden. Maar het is heel onwaarschijnlijk dat het lijk in het ijshuis van Maybury is.

Tot zover heeft 'Ice House' alle ingrediënten van een degelijke, goed gefilmde thriller zoals de BBC ze regelmatig maakt. Maar 'Ice House' is veel meer. Terwijl de plot wordt ontvouwd, krijgen de karakters en hun onderlinge verhoudingen steeds meer vorm.

De drie vermeende lesbische vrouwen uit het huis leven op gespannen voet met de rest van de dorpsgemeenschap. Als de politie haar intrede doet op het landgoed om het lijk in de ijskelder te onderzoeken, worden extra elementen toegevoegd. De verstandhouding die ontstaat tussen een vriendin van Phoebe, de journaliste Anne, en de assistent van Walsh, Andy McLoughlin, is bijna spannender dan het verhaal zelf.

'Ice House' was het misdaaddebuut van schrijfster Minette Walters. Ze heeft inmiddels iedere prijs gewonnen die er in Engeland bestaat voor het spannende boek. Walters is een ster op haar gebied en 'Ice House' werd in meer dan twintig talen vertaal. In de Vara-gids vertelt ze over de vriendinnen die de weinig gebruikelijke hoofdpersonen van de thriller vormen: “Je kent die buddy movies wel zoals 'Butch Cassidy and The Sundance Kid' over mannenvriendschappen. Ik wilde laten zien dat vrouwen ook dat soort vriendschappen hebben.” Walters noemt zichzelf 'een geboren feministe', maar niet militant. In 'Ice House' beschrijft ze drie vrouwen die zich heel goed kunnen redden en dat is geen toeval.

Over het verhaal: “Ik schrijf geen who-donits maar why-donits. De vraag waarom iemand een moord pleegt fascineert mij. Als ik aan een boek begin neem ik een handvol verdachten en gaandeweg wordt me duidelijk wie de dader is.”

Eerder verfilmde de BBC van Walters 'The Sculptress' en 'Scold's Bridle'. 'Ice House' werd door de BBC in twee delen opgenomen, de Vara zendt de film in drie delen uit. De drie vrouwen worden uitstekend gespeeld door Penny Downie, Kitty Aldridge en Frances Baber, en het geheel is bijna te goed om waar te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden