Icco moet zich weer richten naar eigen achterban

In de krant van 5 januari stond een kaart met de plaatsen in de wereld waar christenen worden vervolgd. De kaart wordt gedomineerd door landen in het Midden-Oosten: Iran, Saoedi-Arabië, Jemen, Irak.

Je zou verwachten dat Icco, ’de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking’, zich inzet voor de christenen in het Midden-Oosten. Icco heeft in het Midden-Oosten alleen projecten in Israël en de Palestijnse gebieden. Die projecten hebben gemeen dat ze zich eenzijdig richten tegen de staat Israël. Icco steunt een project voor Israëlische soldaten die ’het zwijgen willen doorbreken’, en een project dat onder de aandacht brengt dat tussen 1947-1949 ook Palestijnen hebben geleden onder het oorlogsgeweld van Israël. De door minister van buitenlandse zaken Rosenthal bekritiseerde steun aan de elektronische intifada past in dat rijtje.

Icco is als stichting in 1971 ontstaan vanuit de protestantse kerken. Zij heeft geen eigen leden. Icco werft geen donaties. De financiering bestaat grotendeels uit overheidssubsidies. De overheid geeft ontwikkelingsorganisaties veel beleidsvrijheid om subsidies te besteden conform de identiteit van de betreffende zuil. Het bestuur van Icco kan dus binnen de randvoorwaarden van de overheid een eigen politieke lijn volgen. Het is volstrekt logisch dat de overheid (eindelijk!) bij monde van minister Rosenthal dreigt te korten op de Icco-subsidie, omdat de organisatie een grens heeft gepasseerd.

Als Icco meer beleidsvrijheid wil, kan ze een vereniging worden. Meer betrokkenheid zal ongetwijfeld tot meer particuliere donaties leiden, waardoor er meer financiële zelfstandigheid ontstaat. Dan wordt weer ontwikkelingswerk verricht dat draagvlak heeft in de samenleving en bij de eigen achterban, in dit geval protestantse christenen met veel sympathie voor Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden