ICC wil aanhouding Congolese militiecommandant Mudacumura

Congolese vluchtelingen in een kamp in Noordwest-Rwanda Beeld reuters
Congolese vluchtelingen in een kamp in Noordwest-RwandaBeeld reuters

De aanklager bij het Internationaal Strafhof (ICC) heeft maandag aangekondigd om de aanhouding te willen verzoeken van Sylvestre Mudacumura, de commandant van een militie die al jaren het oosten van Congo terroriseert.

Mudacumura wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder moord, verkrachting, foltering en aanvallen van burgers, zei ICC-aanklager Luis Moreno-Ocampo.

Mudacumura is commandant van de FDLR, of Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda, waarvan de leiders vermoedelijk hebben deelgenomen aan de genocide van 1994. Onder de leden zijn extremistische Hutu's, die na de slachting onder voornamelijk etnische Tutsi's zijn uitgeweken naar het buurland Congo.

Ocampo zei verder een lopend aanhoudingsbevel voor rebellenleider Bosco Ntaganda, een voormalige generaal in het leger van de Democratische Republiek Congo, met soortgelijke aanklachten als tegen Mudacumura te willen uitbreiden.

Ntaganda wordt ervan verdacht van 2002 tot 2003 in het noordoosten van Congo kindsoldaten te hebben ingezet. Hij werd in 2006 voor het eerst aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. Hij voerde Tutsi-rebellen aan, die later werden opgenomen in het reguliere leger. Vorige maand sloegen zij echter aan het muiten, omdat de regering volgens hen nalatig was bij het betalen van soldij en ook andere afspraken niet zou zijn nagekomen.

Het ICC in Den Haag moet door Ocampo verzamelde bewijsstukken beoordelen alvorens te beslissen over de aanhoudingsverzoeken. Ocampo noemde Mudacumura en Ntaganda twee van de gevaarlijkste militieleiders in Congo. 'Wij hopen dat hun aanhouding een significante verandering zal markeren in het geweld dat de regio al achttien jaar in zijn greep houdt', zei de aanklager. 'Hun volgelingen moeten begrijpen dat het voor hen tijd wordt te demobiliseren en te stoppen met de misdaden; ze zouden zelfs kunnen helpen de leiders op te pakken.'

Ntaganda heeft de aanklachten aan zijn adres in 2010 ontkend. In een interview met AP zei hij niet bang te zijn voor de VN, 'omdat zij wapens hebben die ik ook heb'. Verder verklaarde hij eventueel wel terecht te willen staan voor een rechtbank in Congo, maar nooit voor het ICC.

De druk om Ntaganda aan te houden is toegenomen sinds een andere Congolese krijgsheer, Thomas Lubanga, in maart door het ICC schuldig werd verklaard aan het inzetten van kindsoldaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden