Update

ICC had helemaal geen arrestatiebewijs zoon Kaddafi

Een van de zonen van de Libische leider Muammar Kaddafi, Saïf al-Islam, vannacht bij het hotel in Tripoli waar buitenlandse journalisten zijn ondergebracht.Beeld AP

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft nooit over een officiële bevestiging beschikt van de arrestatie van Saif al-Islam Kaddafi, een zoon van de Libische dictator. Het ICC volgde gisteren slechts berichten in de media en nam daarop contact op met de Libische Nationale Overgangsraad.

De woordvoerder van de griffie van het ICC meldde het nieuws desgevraagd tegen het ANP vandaag. Volgens de zegsman is er wat het Strafhof betreft nooit sprake geweest van 'verwarring'.

De zoon van de Libische leider dook gisternacht ineens weer op, nadat media in de loop van gisteren zijn arrestatie hadden gemeld.
Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het ICC had gisteren eveneens met de Overgangsraad contact opgenomen over mogelijke arrestaties. Het kantoor van de Argentijn was vandaag niet voor commentaar bereikbaar.

Onduidelijkheid
De verwarring was groot nadat de zoon van de Libische leider, Saïf al-Islam, gisteravond laat weer op vrije voeten bleek te zijn. Hij benadrukte dat Kaddafi nog altijd in Tripoli verblijft en gezond is. Saïf al-Islam dook tot verrassing van buitenlandse journalisten vannacht op in het hotel in Tripoli waar zij zijn ondergebracht.

Een woordvoerder van de opstandelingen die Saïf al-Islam oppakten had geen verklaring voor de gebeurtenis en zei 'dat het allemaal leugens zouden kunnen zijn'. Hij kon ook niet zeggen of Seif al-Islam ontsnapt is.

Gisteren bevestigde het Internationaal Strafhof in Den Haag de arrestatie nog en vroeg de hoofdaanklager van het ICC, Luis Moreno-Ocampo, om de uitlevering van Saïf al-Islam.

Strijdvaardig
Vanochtend verscheen Saïf al-Islam echter strijdvaardig bij een hotel waar veel buitenlandse journalisten verblijven. In een witte limousine te midden van gepantserde wagens liet hij de verslaggevers delen van de stad zien die nog altijd in handen zijn van de aanhangers van zijn vader.

De rondrit ging door delen van de stad vol gewapende Kaddafi-aanhangers. Bij Bab al-Zaziziya, het militaire hoofdkwartier van het regime, stonden zeker honderd mannen in rijen te wachten om wapens aan te nemen die werden uitgedeeld om het regime te verdedigen.

'We zijn hier. Dit is ons land. Dit zijn onze mensen en we wonen hier en sterven hier', zei Saïf al-Islam. 'En we zullen winnen omdat het volk achter ons staat. Dat is waarom we zullen winnen. Kijk naar ze, kijk naar ze, op straat, overal!'

De opstandelingen hebben het grootste deel van de stad in handen, maar in bepaalde wijken wordt nog altijd hevig gevochten met de troepen van Kaddafi.

Arrestatie
In opstandelingenbolwerk Benghazi, honderden kilometers ten oosten van Tripoli, zei de oppositie geen idee te hebben waar Kaddafi zich bevindt. 'Het echte moment van overwinning is wanneer Kaddafi wordt gearresteerd', aldus een woordvoerder. De Verenigde Staten hebben laten weten geen aanwijzingen te hebben dat de Libische leider het land heeft verlaten.

Luchtaanvallen
Intussen gaan de luchtaanvallen van de NAVO door. Gisteren liet het bondgenootschap weten de aanvallen pas te staken als alle troepen van Kaddafi zich hebben overgegeven of teruggetrokken in de kazernes.

Beeld AFP
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden