Ibrahim de Turk zou gesneuveld zijn in Syrië

Murat Ö. alias Ibrahim de Turk zou tijdens de strijd in Syrië zijn gesneuveld. De Nederlandse Turk vertrok onlangs samen met een groepje mede-djihadi's uit Nederland naar Syrië.

Dat zeggen bronnen in de Haagse Schilderswijk waar Ö. actief was, naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Ze zeggen dat hij dood is, maar verder bewijs wordt nog niet geleverd.

Ouders van andere Nederlandse djihadisten in Syrië deden eerder aangifte tegen hem vanwege ronselen. Vrijdag maakte Azedinne C. alias Abou Moussa - tegen wie ook aangifte van ronselen is gedaan - op de salafistische website DeWareReligie.nl bekend dat 'De Turk' al een tijdje in Syrië vecht.

Foto's van de dode Ö., zoals djihadisten die van 'martelaren' maken, zijn bij het ter perse gaan van deze krant nog niet opgedoken. Ook de foto van de Marokkaanse Nederlander Mourad Massali uit Delft, die stierf tijdens een veldslag in Syrië, is pas kort geleden gepubliceerd op de Facebookpagina van de 'Nederlandse mujahideen in Syrië'. Ö. zou de derde Nederlandse dode zijn die door meer mensen wordt bevestigd, naast Massali en de Zoetermeerder Sofian E.

Ö's advocaat Bart Nooitgedagt bevestigt nog ontkent het bericht dat zijn cliënt zou zijn gedood. Ook bij de politie zou zijn dood niet zijn bevestigd. Ö. is al jarenlang een bekende van de politie en inlichtingendiensten. Hij was al zo'n tien jaar geleden in beeld in kringen van de Hofstadgroep waarvan de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., en Samir A. de bekendste leden waren. Ook Ö. heeft vastgezeten, onder meer op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught, voor het regelen van djihadreizen.

(trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden