Ibn Ghaldoun onder toezicht christelijk schoolbestuur

Rotterdamse koepel wil geplaagde islamitische school helpen orde op zaken te stellen

Als het ministerie van onderwijs toestemming geeft, wil de Rotterdamse koepel van christelijke schoolbesturen CVO de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun tijdelijk onder haar vleugels nemen. Ayhan Tonca, bestuursvoorzitter van in opspraak geraakte Ibn Ghaldoun, hoopt op die manier een einde te maken aan de negatieve beeldvorming rond de school, waar 27 eindexamens gestolen werden.

Door samen te gaan met CVO hoopt Tonca dat het islamitisch onderwijs in Rotterdam 'een nieuwe start' kan maken. "Het verleden rust als een zware molensteen om onze nek. We willen de blik naar de toekomst richten, daarom hebben we CVO om hulp gevraagd. Zij zijn een koepel met een religieuze identiteit en ze hebben veel expertise."

Ibn Ghaldoun gaat niet fuseren met CVO; maar wat voor constructie wel wordt gekozen, is nog onduidelijk, zegt CVO-bestuursvoorzitter Wim Littooij. Idealiter wordt het Ibn Ghaldoun voor vier tot vijf jaar een aparte stichting binnen CVO. De school krijgt dan hetzelfde bestuur en dezelfde raad van toezicht als de zeven christelijke scholengemeenschappen van CVO, maar blijft financieel en juridisch zelfstandig, aldus Littooij. "Als Ibn Ghaldoun weer op de rails staat, kunnen ze zelfstandig verder." CVO is niet van plan de schulden van de school op zich te nemen of personeel door te schuiven.

Littooij denkt Ibn Ghaldoun vooral te kunnen helpen met de financiële beleidsvoering en het verbeteren van de onderwijskwaliteit. "Ik heb nog nooit bij Ibn Ghaldoun binnen de muren gekeken, dus wat ze precies nodig hebben weet ik niet. Wel is duidelijk dat ze schulden hebben en dat de onderwijsinspectie kritisch is. Wij hebben dat allemaal op orde, dus wellicht kunnen we helpen. Het past bij onze christelijke identiteit om dat te doen."

Littooij heeft alle vertrouwen in de toekomst van Ibn Ghaldoun. "Het onderwijs is volgend jaar 100 procent gegarandeerd en leerlingen zullen examen kunnen doen."

Of de school een andere naam krijgt, is nog onderwerp van gesprek. Volgens Littooij is de naam van de school 'besmet'. Maar leerlingen zijn er erg aan gehecht, aldus Ayhan Tonca. "Die afweging moet nog gemaakt worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden