IBM belooft: een film downloaden in één seconde

anaheim – Door gebruik te maken van licht is computerfabrikant IBM erin geslaagd data met een ongekende snelheid heen en weer te laten vliegen tussen verschillende chips. Op deze manier wordt het mogelijk om een complete speelfilm te downloaden in één seconde, belooft IBM.

Het zal echter nog wel even duren voor de topsnelheden binnen bereik komen van de gemiddelde pc. De vinding van IBM zal voorlopig alleen betekenis hebben voor supercomputers.

IBM presenteerde gisteren een zogenoemde transceiver, een zender en ontvanger ineen, die in staat is data van de ene naar de andere chip te sturen met een snelheid van 160 gigabit per seconde. Die data gaan niet heen en weer in de vorm van elektrische stroompjes, maar in de vorm van licht. Dat gebeurt in een glasvezelkabel ook, maar de snelheden die daarin mogelijk zijn liggen een factor vier lager dan wat de onderzoekers van IBM nu hebben gepresteerd. De transceiver die zij gisteren presenteerden meet 3 bij 5 millimeter, maar kan door zijn hoge snelheden tegelijk vier miljoen telefoongesprekken in goede banen te leiden.

Deskundigen noemen de ontwikkeling van IBM een substantiële stap vooruit. Het bijzondere is dat de transceiver is vervaardigd met de halfgeleidertechnologie waarmee chips worden gemaakt. Licht is daarmee weer wat verder binnengedrongen in de informatietechnologie. De hoeveelheid informatie die in computernetwerken rondgaat, is zo groot dat elektrische stroompjes een beperking worden; we moeten meer en meer gaan rekenen met licht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden