IAAF-panel schorst Brits nandrolon-trio

De arbitragecommissie van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft de Britse sprinters Linford Christie, Doug Walker en Gary Cadogan voor twee jaar geschorst. Het panel vindt dat de drie onterecht door hun eigen bond UK Athletics zijn vrijgesproken van het gebruik van nandrolon.

De IAAF-commissie buigt zich nog vóór de Olympische Spelen over de vergelijkbare dopingzaak van de Nederlander Troy Douglas (ook nandrolon), mits Douglas zich plaatst. Zijn raadsman Emile Vrijman moet voor de verdediging mogelijk naar Sydney, omdat het panel waarschijnlijk niet meer voordien in Monaco bijeen komt. ,,Ze willen in dat geval de extra reiskosten wel vergoeden'', zei Vrijman.

Het IAAF-panel bestudeerde afgelopen week de zaken van Christie, Cadogan en Walker en besliste dat de sprinters allen een dopingovertreding hebben begaan. Voor Cadogan geldt de dopingstraf met terugwerkende kracht vanaf 28 november 1998, voor Christie vanaf 1 december 1998 en voor Walker vanaf 13 februari 1999. De beslissing is bindend, beroepsmogelijkheden zijn er niet.

Christie, in 1992 olympisch kampioen 100 meter, en Cadogan (specialist 400 m horden) hebben hun carrière al beëindigd. Walker, Europees kampioen 200 meter, heeft niet voldaan aan de Britse limiet voor de Spelen.

Christie (40) wil als trainer naar de Olympische Spelen in Sydney. Secretaris-generaal Gyulai van de IAAF zei dat de Brit die taak wel mag uitvoeren. ,,Deze schorsing heeft in onze ogen niets te maken met coachen'', zei hij.

De Britten verweerden zich tegen de dopingbeschuldiging met onderzoek van de universiteit van Aberdeen. Daaruit blijkt dat gebruik van bepaalde supplementen in combinatie met extreme inspanning tot hoge nandrolon-waarden in het lichaam leiden. De toegestane hoeveelheid is 2. Bij Christie werd een waarde 200 gevonden, bij Walker 12,6 en bij Cadogan 10,6. Het IAAF-panel besloot dat 'in deze fase geen conclusies uit het onderzoek mogen worden getrokken en dat het bewijs niet overtuigend was'.

Douglas werd vorige zomer in Nederland aangeklaagd, maar in maart vrijgesproken. Volgens advocaat Vrijman staat hij er voor het IAAF-panel gunstiger voor. ,,De gevonden waarde bij hem was lager, 5,6. Bovendien is die grenswaarde van 2 zeer discutabel, want gebaseerd op zeer gering studiemateriaal.''

De Nederlandse atletiekunie KNAU wil geen financiële bijdrage leveren in de verdediging van Douglas, vernam Vrijman gisteren per brief. De zaak kostte de sprinter al 40000 gulden. ,,Ik kan me voorstellen dat ze mijn uren niet betalen, maar de KNAU wil helemaal niets doen om Troy bij te staan. Dat hij onlangs aan de NK mocht meedoen blijkt een goedkope publiciteitsstunt van de bond'', aldus Vrijman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden