I N E E N O M M E Z I E N

Nu we weten dat de Nederlander helemaal niet meer zo eenkennig is wat zijn eten betreft, valt het op dat 70 procent van dat kostelijke Texelse lamsvlees nog steeds wordt geexporteerd. Vooral in deze tijd van het jaar, want in de landen rond de Middellandse Zee is het geen Pasen zonder lamsvlees. Toch te karakteristiek voor ons 'vlakke smaakpatroon'?

Helemaal niet! Bij elk Grieks restaurant gaat het er grif in, zelfs als het in papier is gebakken. Wij durven best, maar de meeste slagers spelen op zeker en schepen ons op z'n best af met een Australische bout uit de diepvries. Kan ook, maar 't kon beter, heren keurslagers!

50 g boter 1 opgerolde ontbeende lams bout ca. 1200 g met matig peper en zout weinig uitgeperst knoflook 1 laurierblad 1 preiblad takjes tijm, rosmarijn en marjo lein 1/4 l rode landwijn 1/4 l water peper, zout

Bijna alle boter laten uitbruisen en bruinen op een hoog vuur, hierin de met knoflook ingewreven bout rondom bruin bakken, ook de twee uiteinden. Halverwege de rest van de boter toevoegen. De kruiden op een bosje binden, even laten meefruiten, dan wijn en water erbij plus wat peper en zout. Onder hoogste druk brengen: 30 minuten koken. Liefst eerst laten afkoelen, dan in plakken van ca. 1/2 cm dik snijden. Wat u niet gebruikt kunt u per portie invriezen, jus apart.

Garnituren

Met abrikozen

De jus binden met een papje van maizena en water. In een lage vuurvaste schotel op een klein pitje zetten. De plakken vlees dakpansgewijs erin leggen met wat abrikozen uit blik, gevuld met gepelde walnoten. De schotel afdekken tot het vlees warm is, bieslook erover. Hierbij rijst en peultjes. Wijn: Chateauneuf-du-Pape of Rioja tinto.

Met gemengde groenten

In een grote koekepan wat uiesnippers en wat uitgeperst knoflook zachtjes bakken in olijfolie. De jus vermengd met wat tomatenpuree erbij. Vervolgens ingelegde rode paprika, haricots verts, bloemkoolroosjes en doperwtjes plus de plakken vlees. Op een klein pitje onder deksel tot alles warm is. Hierbij stokbrood. Wijn: Morgon of Cotes du Rhone.

Ontbeende en opgerolde lamsbout liggen zeker niet zomaar in de winkel, die zult u moeten bestellen.

Vraag uw slager met nadruk er enkel peper en zout in te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden