'I'll be back' meest gebruikte filmquote

LONDEN (ANP) - De zin ,,I'll be back'' van Arnold Schwarzenegger in de futuristische thriller The Terminator uit 1984 is de filmquote die filmfanaten het meest gebruiken in het dagelijks leven. Dat blijkt uit een onderzoek onder tweeduizend bioscoopgangers, aldus het Britse blad The Sun donderdag.

Op de tweede plaats staat de zin die Rhett Butler (Clark Gable) spreekt aan het slot van Gone with the Wind uit 1939: ,,Frankly, my dear, I don't give a damn''. De derde plek behoort toe aan Captain Kirk (William Shatner), die zichzelf in het internationale vocabulaire vereeuwigde met de zin ,,Beam me up, Scotty''. Opmerkelijk genoeg heeft Kirk die zin nooit letterlijk zo uitgesproken in één van de films of series. De regel die het dichtst in de buurt kwam, sprak de gezagvoerder van USS Enterprise in de vierde film tegen zijn trouwe secondant: ,,Scotty, beam me up''.

De vierde en vijfde plek worden ingenomen door de beroemde gelukswens ,,May the Force be with you'' uit de zes Star Wars-films (1977-2005) en de filosofische bespiegeling ,,Life is like a box of chocolates'' van Forrest Gump (1994). De andere zinnen in de top tien komen uit Taxi Driver (1976), Jerry Maguire (1996), Dirty Harry (1971), Casablanca (1942) en Dirty Dancing (1987).

Opvallend is dat alle beroemde filmquotes worden uitgesproken door mannen. Een andere vraag in het onderzoek was in welke films de geënquêteerden zelf graag hadden willen spelen. Mannen antwoordden vooral de James Bond-films, Star Wars en de Lord of the Rings-trilogie. Vrouwen zagen zichzelf liever spelen in Dirty Dancing, Pretty Woman en Gone with the Wind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden