Hyves

Zoon zit 'eindelijk op Hyves', zegt hij zichtbaar gelukkig als ik hem ophaal bij een vriendje. Enthousiast vertelt hij over de '68 kinderen' die hij 'een vriendschapsverzoek' heeft gestuurd. Ik wist niet eens dat je zoveel kinderen kende, zeg ik. Van welke planeet kom jij eigenlijk, zegt zoon zonder woorden. Ik zie die blik de laatste tijd wel vaker. Zes kinderen uit zijn klas én zangers Ralph en Justin Bieber hebben zijn verzoek nog diezelfde middag gehonoreerd, meldt hij. En ook dat hij verkering heeft gevraagd met 'het huisdiertje' van Denise. Liever had hij verkering gehad met het huisdiertje van Dieuwke maar die heeft al verkering met het huisdiertje van Noa. "Dus dat zat er even niet in." Ik knik - en ik heb werkelijk geen idee.

Thuis zit zoon amper achter de computer. Met ouders voor wie het apparaat bijkans heilig is vanwege hun broodwinning, kun je het als kind vergeten. Bovendien koester ik een flinke dosis wantrouwen tegen de combinatie internet en jongetjes van nauwelijks negen. Verhalen van gluurders die zich voordoen als leeftijdgenoot en kinderen verleiden tot vreselijke dingen, doen het goed bij mij. Ook de reportage over een meisje dat, zonder dat ze het aan haar ouders durfde te vertellen, op internet zo werd gepest dat ze er het liefst een einde aan zou maken, is altijd blijven hangen. Ooit borg man een aantal televisiezenders op achter een code. Heel verantwoord vonden we dat van onszelf. Totdat bleek dat zoon de ouders van vriendjes gek zeurde om de hysterische tekenfilms dáár te mogen zien. Zijn internetcontacten heeft hij inmiddels dus ook buitenshuis.

En toen was daar Patti Valkenburg, hoogleraar jeugd en media, die afgelopen week de Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek in ontvangst mocht nemen. Mijn beeld van de gevaren van internet is volslagen achterhaald, doceerde ze in een interview in De Telegraaf. Het slechte imago van virtuele vriendschapsnetwerken is te wijten aan Amerikaanse onderzoeken die dateren uit de tijd van MSN en chatrooms, zegt Valkenburg - uit de prehistorie dus. Hyves werkt heel anders, volgens de hoogleraar. Sterker nog: "We hebben als effecten gevonden dat het gebruik ervan vriendschappen verbetert, intiemer maakt, en jongeren meer zelfvertrouwen geeft."

Of hij héél misschien voor het slapen gaan 'twee minuutjes' op de computer mag om te zien of hij inmiddels inderdaad verkering heeft met 'het huisdiertje van Denise', vraagt zoon. Tot zijn stomme verbazing vind ik het goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden