Hysterisch gegil voor Sarah Palin

Sarah Palin (AP) Beeld
Sarah Palin (AP)

De virtuele reporter is deze week bij Sarah Palin in Richmond, Virginia. Gil mee met de fans!

Barack Obama heeft in geen enkele andere peiling een grotere voorsprong op John McCain dan in het kiezersonderzoek van CNN/New York Times. De Democraat staat op 15 oktober, op de dag dat beide kandidaten weer met elkaar in debat zullen gaan, maar liefst veertien procent voor . Alleen Newsweek deelt het enthousiasme van televisiekanaal en krant, al is hun gemeten voorsprong voor Obama vier procent minder, namelijk elf procent. Andere peilingen geven een minder groot verschil tussen beide heren aan.

Zwaar weer voor de fans van John McCain en Sarah Palin, zou je denken. Niets is echter minder waar. Het Republikeins vertrouwen in een eindoverwinning lijkt uit graniet gehakt. „Natuurlijk hebben McCain en Palin een grote kans om in november te winnen”, schrijft Julie. Zij filmde Sarah Palin in Richmond, Virginia en zette het filmpje op YouTube. Ze stond er met haar camera dan ook wel heel, heel dicht op. Ze kon McCains running mate praktisch aanraken.

De peilingen hebben volgens de Sarah-fan geen enkele waarde. „De onderzoekers vragen gewoon meer Democraten om hun mening dan Republikeinen”, verklaart zij de procenten achterstand van haar favoriete koppel. Maar hoe verklaart Julie de populariteit van Obama in het buitenland? Hij is de meest populaire kandidaat in Duitsland. „Dat komt omdat zijn liberaal-sociale en economische ideeën met die van hen overeenstemmen. Buitenlanders zien Obama meer als celebrity dan als een politicus.”

Maar gelukkig is geen achterstand groot genoeg om Julie van haar geloof af te laten vallen. Het bezoek van Sarah Palin voedde haar vertrouwen alleen maar. „De rally was zo ontzettend leuk! Er was veel energie en iedereen was erg opgewonden over haar komst.” Blijkt ook uit het (hysterische) gegil van de menigte als Sarah Palin het podium betreedt. Van dat podium sloeg ze een brug met het volk. Aldus Julie – en met haar bijna tweederde van alle inwoners van Richmond County dat in overgrote meerderheid Republikeins is.

Probleem is echter dat de rest van het land dat niet is. Heeft Julie misschien een tip hoe de Republikeinen de achterstand met de Democraten kunnen inlopen? „Jazeker! McCain moet de onervarenheid van Obama benadrukken. Obama is helemaal niet in staat om te leiden of zich op een onderwerp te focussen. Verder moet McCain vooral de verschillen ten aanzien van de economie onderstrepen. Dan geeft hij zichzelf de beste kansen om in november te winnen.” Dat moet ook, vindt David Henley, gepensioneerd vrachtwagenchauffeur.

Op een videoverslag van Palins bezoek zegt hij ervan overtuigd te zijn dat Obama een moslim is. „Ik hoorde hem op televisie zich vergissen en het hem zelf zeggen. Iemand naast hem verbeterde het nog.” Er zou, aldus Henley, zelfs geld uit het Midden-Oosten naar Obama zijn overgemaakt. Een kwestie die het McCain-kamp wel wat harder en duidelijker mag uitspelen, vindt hij. Roy French, metselaar/aannemer, is het daar roerend mee eens. „McCain moet agressiever zijn! De waarheid moet maar eens verteld worden: Obama heeft verkeerde contacten met slechte mensen.” Dat maakt hem volgens de CNN-peiling niet minder populair. De ’uitglijders’ van Sarah Palin hebben ook geen nadelige invloed op haar populariteit. Volgens CNN. Alleen de opiniepeilers van dit nieuwsstation zien onder geregistreerde en niet geregistreerde stemmers haar ster reizen. Zo oneerlijk, Julie, zijn die onderzoeken blijkbaar toch niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden