Hypotheekschulden drijft Spanjaarden tot zelfmoord

Beeld ANP

Een gepensioneerd stel in Mallorca pleegde gisteren zelfmoord omdat ze uit hun huis zouden worden gezet. Zij zijn niet de eersten: de gevolgen van een uithuiszetting zijn zo groot dat waardoor al meerdere Spanjaarden hebben gekozen voor zelfmoord als uitweg.

Sinds de crisis in 2007 begon hebben banken al zo'n 400.000 woningen of winkels in beslag genomen. Deze 'hypothecaire executies' zijn een gevolg van de Spaanse wet. Wanneer iemand in Spanje niet langer de maandelijkse lasten kan betalen, wordt zijn huis op zestig procent van de reële prijs gewaardeerd en neemt de bank het in beslag. Dakloze Spanjaarden blijven vervolgens met een enorme restschuld zitten.

Publieke zelfmoorden
Vorig jaar sprong in Bilbao een Spaanse vrouw van haar balkon op de vierde etage toen mensen de flat binnenkwamen om haar appartement te ontruimen. Zo waren er nog meer publieke zelfmoorden die veel aandacht kregen en waarbij Spaanse media de link naar de economische crisis legden. Toch bestaat er onduidelijkheid over de precieze aantallen. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsdienst en Eurostat over 2009 bleken per 100.000 inwoners gemiddeld 6,3 Spaanse zelfmoorden te staan. Ter vergelijking: in Frankrijk was dit 16,3 en in Nederland 9,2. Recentere aantallen bestaan nog niet.

Een politiek antwoord op de aandacht voor zelfmoorden kwam er in november wel: de regering is sindsdien bezig met het opzetten van een sociaal woonfonds dat goedkoop huren mogelijk moet maken. Spanje telt namelijk ruim een miljoen onverkochte leegstaande woningen en heeft een kleine huurmarkt. Bovendien krijgen sindsdien gezinnen met vier of meer kinderen, een kind onder de drie jaar, een gehandicapt gezinslid of een jaarinkomen onder de 19.200 euro twee jaar uitstel om hun hypotheek te betalen.

De vraag is of deze verzachtende maatregelen voor de Spanjaarden hulp bieden om het hoofd boven water te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden