Hypotheekrente omlaag bij Rabo en ING

De eerste banken verlagen de hypotheekrente. Volgens hypotheekadviseurs moet er meer gebeuren om huizenkopers vertrouwen te geven.

De grootste hypotheekverstrekker, Rabobank, verlaagt de rente op hypotheken met een looptijd van tien jaar vandaag met 0,2 procentpunt. De rente op variabele hypotheken wordt met 0,4 procentpunt verlaagd.

Rabobank-topman Bert Heemskerk had de verlaging van de hypotheekrente maandagavond al aangekondigd in het tv-programma ’Pauw en Witteman’. Volgens directeur Edmond Hilhorst, van de onafhankelijke website voor hypotheekadvies Independer.nl, is deze verlaging onvoldoende om de woningmarkt weer in beweging te krijgen. „Het is een stap in de goede richting”, reageert Hilhorst. „Maar om de consument het vertrouwen in de woningmarkt terug te geven is meer nodig, meent hij. „Pas bij een verlaging van twee procent of meer wordt het interessant. Voor de klant betekent het dat zijn maandlasten dan met een derde omlaag gaan.”

Bij de Rabobank komt de rente op een hypotheek met een looptijd van tien jaar nu uit op ongeveer 5,3 procent en op een variabele hypotheek op 5 procent.

Bemiddelaar De Hypotheker ziet liever dat de Rabobank de extra opslag voor de variabele hypotheekrente afschaft. Volgens de bank is geld vanwege de kredietcrisis duurder geworden. Rabobank rekent die risicoafdekking door aan de klanten. „Die extra marge zit er nog steeds in”, zegt manager marketingzaken Leslie Hogeveen.

Ook Postbank en ING verlagen vandaag de hypotheekrente. Hypotheken bij de twee verstrekkers met een looptijd van 1 tot 5 jaar worden verlaagd met 0,1 procentpunt. Rabobank-topman Heemkerk zei eerder te verwachten dat andere banken ’zullen meegaan’ met de verlagingen. De Postbank zei in een uitleg dat de verlaging niets te maken heeft met de woorden van Heemskerk. „Wij bepalen zelf ons rentebeleid op basis van de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkten.”

Vorige week wees minister Bos van financiën de banken op hun verantwoordelijkheden. Hij zei erop te vertrouwen zij hun tarieven omlaag schroeven. Aanleiding was de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB verlaagde de kapitaalrente met 0,75 procentpunt tot 2,5 procent. Heemkerk zei niet te verwachten dat banken de rente in dezelfde mate kunnen verlagen als de ECB. Hij wees erop dat Rabobank vooral geld uitleent dat is aangetrokken van spaarders. Fortis, ABN Amro en SNS Bank zouden ook overwegen hun hypotheekrentes te verlagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden