Hypotheekmarkt / Veel Amerikanen kunnen schuld niet meer afbetalen

Het stormt op de Amerikaanse markt voor riskante hypotheken en de weersverwachting voor de aanpalende bankensector is niet best.

Het is subprime time in de Amerikaanse economie. En dat is zeker geen goed nieuws. Subprime staat voor het meest riskante deel van de Amerikaanse hypotheekmarkt, het segment waar tegen hogere rentes aan minder vermogenden geld wordt uitgeleend voor een woning. In die sector is jarenlang goed en vlot geld verdiend, maar de klad zit er nu duidelijk in.

Onder aanvoering van de op een na grootste speler op deze markt, New Century Financial, stuitert het ene na het andere bedrijf richting afgrond. Het rijtje telt al tientallen namen, waaronder Accredited Home, Mortgage Lenders Network USA en Ownit Mortgage Solutions. De geldschieters hebben allemaal hetzelfde probleem, hun klanten – toch al niet de meest betrouwbaren – betalen hun leningen steeds slechter af. De uitleners krijgen daardoor op hun beurt problemen met hun geldschieters, de reguliere banken.

De waarde van het niet nakomen van de verplichtingen uit de hypotheek was in 2005 en 2006 in de VS ongeveer 40 miljard dollar. Volgens de verstrekker van dat cijfer, Lehman Brothers Holdings, zal de schade door wanbetalers de komende twee jaar naar 200 tot 225 miljard dollar schieten.

Dat lijkt gering op een totale hypotheekmarkt van 8500 miljard dollar, maar zo mag niet gerekend worden. Uit gisteren geopenbaarde cijfers van de Vereniging van Hypotheekverstrekkers blijkt dat in het derde kwartaal van 2006 het betalingsgedrag sterk is verslechterd. Ruim 12 procent van de minder betrouwbare klanten uit het subprime deel van de markt betaalt met een vertraging van meer dan dertig dagen en bijna 3 procent van de klanten in het betere deel van de markt vertoont datzelfde gedrag. En de cijfers over het vierde kwartaal zijn traditiegetrouw nog slechter.

Waar leidt dat toe? Geldschieters als New Century Financial worden minder vertrouwd door de banken. Die vragen meer zekerheden voor hun uitgeleende geld. Komt dat er niet, dan valt de eerste lijn om. New Century, maar ook Accredited Home, lijken de eerste grote faillissementen te worden. Het is maar zeer de vraag of liquidatie van hun woningbezit de banken wel schadeloos zal stellen. De meeste banken houden er dan ook al rekening mee dat op slechte leningen snel en fors afgeschreven moet worden.

De banken kunnen die last dragen, liet begin deze week het ministerie van financiën weten. Alleen is het signaal slecht voor de algehele economie. De economie van de VS draait voor twee derde op consumentenbestedingen. Aangezien de Amerikaan niet spaart, maar geld leent met als onderpand zijn huis, moeten zijn uitgaven onvermijdelijk terugzakken en daar wordt het effect op de Amerikaanse economie zichtbaar.

Wegwezen uit aandelen in de sectoren detailhandel, auto's en bouwmaterialen, roepen enkele Amerikaanse vermogensbeheerders al. Zij wijken uit naar defensieve beleggingen als vastrentende waarden bij voorkeur Amerikaanse staatsobligaties. De lagere rendementen nemen zij op de koop toe.

Enige relativering is overigens wel op zijn plaats. Alan Greenspan, de oud-voorzitter van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, voorspelde onlangs een economische recessie. Hij werd stevig tegengesproken door zijn opvolger Bernanke. De laatste lijkt vooralsnog gelijk te krijgen.

De Oeso, de club van rijke industrielanden, kwam gisteren met de jongste vooruitzichten voor de Amerikaanse economie: die groeit in 2007 nog met 2,4 procent, tegen 2,2 procent groei in de eurozone en 2 procent in Japan. Het bar slechte weer in de subprime leningsector is vooralsnog een lokale, maar zeer hevige bui. Zolang deze depressie niet verder uitdiept, blijft het wel zonnig in de macro-economie van de VS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden