Hypotheekinstelling overbodig, zegt ING

Bank vindt nieuw instituut 'oplossing voor niet bestaand probleem'

Al maanden werd er enthousiast over gesproken en met Prinsjesdag kondigde het kabinet de komst ervan aan. Een Nationale Hypotheek Instelling (NHI) moest een einde maken aan het probleem dat banken enerzijds voor 650 miljard euro aan hypotheken hebben uitstaan, en anderzijds maar 375 miljard euro aan spaargeld om deze te financieren. De NHI zou een deel van de hypotheken kunnen overnemen door zelf geld te lenen met garantie van de staat, onder andere uit de flinke pensioenpotten die ons land kent. Banken zouden weer ruimte krijgen om nieuwe hypotheken uit te geven, en krediet te verstrekken aan het mkb. Probleem opgelost.

Maar het probleem blijkt helemaal niet te bestaan, zo zei de nieuwe topman van ING Ralph Hamers gisteren. Gebrek aan financiering bij banken? Hamers weet van niets. "We kunnen onszelf prima financieren op de kapitaalmarkt. Het is een tijdje moeilijker geweest, maar dat stuk van de financiële crisis is weg." Bij ING wordt zuinig gereageerd op de komst van de NHI. "Als we hypotheken kunnen verkopen zullen we daar zeker naar kijken", zegt Wilfred Nagel, als bestuurslid verantwoordelijk voor het risicobeheer. "Maar de NHI wil geen volledige overdracht van de hypotheken - een deel van het risico blijft bij de bank zitten. Als we een probleem hadden om geld aan te trekken zou het misschien interessant zijn, maar wij zien daar nu geen problemen."

ING heeft eerder te veel dan te weinig geld beschikbaar om uit te lenen. "We hebben een overschot aan liquiditeit", zegt Hamers. Door die gunstige positie kan de bank de spaarrente flink verlagen. Vorig kwartaal ging er 0,2 procentpunt van de tarieven af, het kwartaal daarvoor al 0,1 procentpunt. Zo verdient ING steeds meer aan zijn bankbedrijf. Geld aantrekken, via spaargeld of op de kapitaalmarkt, wordt goedkoper. Dat voordeel wordt niet volledig doorvertaald naar de tarieven waartegen de bank uitleent. Het verschil tussen de rente die ING betaalt, en die het vraagt neemt daardoor al enkele kwartalen op rij toe. Die zogeheten rentemarge kwam vorig kwartaal uit op 1,44 procent. "Ik denk dat we dat niveau de komende kwartalen kunnen handhaven", zegt Hamers.

Gevraagd naar zijn analyse van de problemen op de woningmarkt wijst Hamers naar de moeilijke verkoopbaarheid van huizen. "Mensen durven geen huis te kopen zolang de oude woning te koop staat. Het is moeilijk om de dubbele financiering rond te krijgen - mensen willen het zelf vaak niet en banken zijn ook niet altijd bereid dat risico te dragen." Zolang de vraag naar huizen op die manier achterblijft, zal het volgens Hamers weinig helpen de hypotheekrente te verlagen. Banken werden eerder beschuldigd van het kunstmatig hoog houden van de rente, wat huizenbezitters miljarden euro's aan extra rente zou hebben gekost.

Volgens Nagel is de hoge rentemarge gerechtvaardigd omdat het risico op Nederlandse hypotheken hoog ligt. Het aantal hypotheken met een betalingsachterstand steeg het afgelopen kwartaal naar 1,8 procent van de in totaal 140 miljard aan hypotheken die ING heeft uitstaan.

'Een sterk kwartaal'
De winst van ING kwam in het derde kwartaal met 101 miljoen euro flink lager uit dan gebruikelijk. Dat was vooral te wijten aan de verkoop van de Koreaanse verzekeringstak, waar het concern een boekverlies van bijna 1 miljard euro op leed. Afgezien van die kostenpost sprak de nieuwe topman Ralph Hamers van 'een sterk kwartaal', waarbij vooral de bank weer goede resultaten liet zien. ING kreeg bovendien van de Europese Commissie (EC) toestemming om de verkoop van de Japanse verzekeraar voorlopig uit te stellen. Het concern wil het onderdeel samen met de Europese verzekeringstak naar de beurs brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden