Hypotheekadviseur blijft favoriet

null Beeld Trouw | Bron: AFM Consumentenmonitor
Beeld Trouw | Bron: AFM Consumentenmonitor

Het zou de dood worden van de zelfstandig financieel adviseur: het provisieverbod. Sinds 1 januari 2013 moeten de adviseurs de kosten voor een hypotheekadvies rechtstreeks bij de klant in rekening brengen. Daarvoor zaten die kosten veelal verstopt in de hypotheek, zodat er weinig zicht was op hoeveel consumenten werkelijk betaalden voor advies.

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat een ruime meerderheid van de consumenten nog steeds kiest voor een zelfstandig adviseur - liefst 62 procent van de hypotheken die in het najaar van 2013 werden afgesloten kwam tot stand bij een onafhankelijk adviseur. 30 procent van de hypotheken werd rechtstreeks afgesloten bij banken, verzekeraars zijn slechts goed voor enkele procenten. De angst dat het provisieverbod zou leiden tot veel meer mensen die zonder advies een hypotheek afsluiten blijkt ongegrond. Minder dan 2 procent van de hypotheken komt tot stand zonder advies.

Volgens de AFM heeft het provisieverbod geleid tot lagere kosten voor consumenten. Het gemiddelde tarief voor een advies daalde van 2166 euro in de periode november 2012 - april 2013, naar 1749 euro tussen april 2013 en november van dat jaar, een daling van 20 procent. "Je moet je als consument niet blindstaren op de prijs, want de kwaliteit van het advies is doorslaggevend. Maar deze prijsdaling door toegenomen concurrentie is natuurlijk goed nieuws voor de consument", stelt het hoofd toezicht bij de AFM, Michiel Denkers. De toezichthouder ziet dat de openbaarheid van tarieven er ook toe leidt dat consumenten meer gaan onderhandelen over de prijs. In 2011 en 2012 deed slechts 20 procent van de consumenten dat, in 2013 liep dat op tot 30 procent.

Van de hypotheken die tussen april en november vorig jaar zijn afgesloten komt bijna 40 procent voor rekening van starters op de woningmarkt - het hoogste percentage in jaren. Het oversluiten van een hypotheek wordt steeds minder populair, evenals het afsluiten van een extra lening om het huis te verbouwen.

null Beeld Trouw | Bron: AFM Consumentenmonitor
Beeld Trouw | Bron: AFM Consumentenmonitor

Als het gaat om in welke vorm hypotheken worden afgesloten wint de 'ouderwetse' annuïteitenhypotheek sterk aan populariteit. Een annuïteitenhypotheek kent gedurende de looptijd een constante (bruto) maandlast, die in de beginjaren voornamelijk uit rentebetalingen bestaat en later een steeds groter deel aflossing bevat. In bijna de helft van de hypotheken in de onderzochte periode wordt in elk geval een gedeelte annuïtair afgelost. Dat is het gevolg van gewijzigde regels voor de hypotheekrenteaftrek die annuïtair aflossen stimuleren. De populariteit van aflossingsvrije- en bankspaarhypotheken neemt juist sterk af. Volgens de AFM is voor het eerst sinds jaren de aflossingsvrije hypotheek niet langer de meest populaire vorm.

'Geen advies van banken'
Als het aan de financiële adviesketen De Hypotheekshop ligt, mogen banken geen advies meer geven voor hypotheken. "De adviseur van de bank is in werkelijkheid vaak een vertegenwoordiger van diezelfde bank", zegt directeur Lodewijk van der Heijden van de keten. "Banken verkopen alleen hun eigen producten." Door het gebrekkige advies zouden klanten opgezadeld worden met hypotheken waarvoor zij te veel betalen.

Ook andere zelfstandig adviseurs menen dat banken moeilijk een onafhankelijk hypotheekadvies aan consumenten kunnen geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden