Hypotheek steeds vaker een probleem

Inmiddels hebben ruim 80.000 Nederlanders betalingsachterstand Stijging van meer dan 25 procent

Steeds meer huiseigenaren kunnen de maandelijkse kosten van hun hypotheek niet meer betalen. Het afgelopen jaar is het aantal personen met een betalingsachterstand op de hypotheek met ruim 25 procent gestegen. Uit de gisteren gepubliceerde Hypotheekbarometer van Bureau Krediet Registratie (BKR) blijkt dat op dit moment 81.888 woningbezitters al vier maanden of langer niet aan hun verplichtingen hebben voldaan.

Peter Hermsen van het BKR herkent een duidelijke stijgende lijn in de afgelopen jaren, die bij elke meting harder omhoog gaat. Het toenemende aantal huiseigenaren dat de hypotheek niet meer kan aflossen, is te wijten aan een aantal klassieke factoren: de crisis, de oplopende werkloosheid en echtscheidingen. Hermsen: "Het is een ernstige situatie en ik vermoed dat het aantal probleemgevallen blijft toenemen."

In 2005 stond de teller van het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand nog op 21.000. In 2008 waren dat er iets meer dan 31.000. Sinds 1 januari 2013 zijn er 4743 woningbezitters met betalingsproblemen bij gekomen.

Ondanks de forse stijging in het afgelopen jaar is het aantal betalingsachterstanden nog relatief laag. 1,6 procent van de vier miljoen huiseigenaren met een hypotheek betaalt op dit moment niet op tijd.

Volgens Hermsen is het niet aflossen van de hypotheek geen onwil. Het gaat hier niet om bewuste wanbetalers. "Iedereen wil de hypotheek natuurlijk als eerste betalen. Het draait immers om een basisbehoefte: een dak boven het hoofd. Wij registreren de achterstand pas na vier maanden op rij niet betalen. Dan is er echt sprake van een fors probleem. Gelukkig gaan banken en consumenten wel steeds vaker in gesprek om tot een oplossing te komen."

De betalingsproblemen zijn bij de Belastingdienst, zorgverzekeraars en energieleveranciers nog veel erger, zegt Hermsen. De Monitor Betalingsachterstanden van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid toont dat 400.000 huishoudens een schuld hebben bij de Belastingdienst en 394.000 huishoudens in het rood staan bij de zorgverzekeraars. Dat is bijna vijf keer meer dan het aantal probleemgevallen bij hypotheken.

Juist deze zogeheten spookschulden worden nog niet centraal geregistreerd waardoor ze ook niet kunnen worden meegewogen bij het verlenen van hypotheken en leningen. Kredietverstrekkers kunnen, doordat zij geen volledig inzicht hebben in de betalingsachterstanden van consumenten, lastig verantwoord financieel advies geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden