Hypotheek aflossen moet norm worden

In zijn boek 'Hypotheekvrij!' dat volgende week verschijnt, beschrijft journalist en schrijver Gerhard Hormann (51) wat iedereen hem afraadde te doen. Hij besloot zijn hypotheek af te lossen.

In het tienstappenplan beschrijft hij hoe iedere woningbezitter snel van zijn hypotheek af kan komen en de bevrijding die Hormann hierbij ervoer.

1Eerder schreef u een aantal misdaadthrillers - zijn 240 pagina's over het aflossen van uw hypotheek net zo spannend voor de lezer?
"Men zegt van wel. Ik heb geprobeerd het allemaal zo luchtig en leesbaar mogelijk te houden. Het is bedoeld voor mensen die normaliter in de krant de economiepagina's overslaan, geschreven door iemand die in de vierde klas niet wist hoe snel hij het vak economie moest laten vallen. Maar na vier jaar ervaring heb ik het gevoel meer af te weten over het onderwerp dan menig politicus."

2Waarom wilt u zo snel mogelijk van uw hypotheek af?
"In 2008 besefte ik door een opmerking van historicus Eric Mecking dat een hypotheek niets meer is dan een schuld. Misschien met een lagere rente, en met een voordelig belastingtarief. Maar het is en blijft een schuld. Als je je dat eenmaal realiseert, maak je een draai van 180 graden. De eerste stap in mijn boek is dan ook te bedenken hoeveel rente je eigenlijk betaalt."

3En waarom schreef u er vervolgens een boek over?
"Omdat er nog steeds ontzettend veel onzin wordt verkocht door politici, makelaars en consumentenorganisaties. Er is nog steeds heel veel onwetendheid over het onderwerp: vraag op straat maar eens aan iemand wat de looptijd is van zijn aflossingsvrije hypotheek. Het besef moet komen dat mensen alleen eigenaar zijn van de meubels in hun huis: huizenbezitters bestaan eigenlijk niet."

4De bank had er geen problemen mee?
"Veel mensen klagen dat ze direct een boete krijgen zodra ze meer willen aflossen. Maar bij alle hypotheken mag je jaarlijks tien procent aflossen, bij sommige 20 procent. Dat halen de meeste mensen al niet. Mijn hypotheek van 160.000 was voor de helft aflossingsvrij, maar ik ontdekte dat niets zo makkelijk is als het aflossen van een aflossingsvrije hypotheek. Je belt de bank, maakt onder vermelding van je hypotheeknummer vervolgens geld over en je bent er al."

5U heeft zeker genoeg te besteden?
"Wij hebben een maandelijks tweeverdienersinkomen van 3900 euro, niet uitzonderlijk veel voor een gezin met twee kinderen. Het is geen goocheltruc, je kunt niet dertig kilo afvallen en roomsoesjes blijven eten. Ik rij in een Fiat Panda, we gaan niet of heel goedkoop op vakantie, en we gaan zelden uit eten. Zo kom je een heel eind. En leuke dingen worden veel leuker als je die op rantsoen zet! De vrijheid die je door het aflossen terugkrijgt, om je lot weer in eigen handen te nemen - die is onbetaalbaar."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden