Hypocrisie rond Ebru Umar

De commotie bij pers en politiek rondom de zaak van de in Turkije opgepakte Nederlandse journaliste Ebru Umar is opmerkelijk. Niet omdat men zich in Nederland niet zou mogen uitspreken over de veronderstelde lange arm van Erdogan en de kwaliteit van de rechtsstaat in Turkije, maar niemand heeft zich bij alle ophef de vraag gesteld of een burger in Nederland niet voor een soortgelijk feit zou kunnen worden vervolgd.

Het antwoord daarop is ja. En dat gebeurt ook.

Dus doet het nogal hypocriet aan als politici over elkaar heen buitelen en grote woorden gebruiken over de vrijheid van meningsuiting, inclusief de minister-president, als een ander land iemand vervolgt voor een feit dat ook in dit land tot vervolging kan leiden.

Iedereen herinnert zich de 'fuck de koning'-roeper enige tijd geleden. Die werd gewoon vervolgd, wat alléén maar is voorkomen omdat de koning persoonlijk in de strafprocedure dreigde te worden betrokken. En dat was ongewenst.

En wie in dit land na een avondje stappen in aangeschoten toestand 'sukkel' of 'loser' roept tegen een agent wordt ook vervolgd wegens belediging, krijgt een strafbeschikking opgelegd en heeft een strafblad. Zo tolerant zijn we dus niet als autoriteiten in dit land worden bekritiseerd.

Twee keer in een tweet 'fuck Erdogan' roepen en tegen Nederturken zeggen: 'fuck yourself en geef die geliefde Erdogan van je ook een beurt', kan beledigend zijn. Ook in Nederland, waar je zelfs voor minder vergaande uitspraken wordt vervolgd.

Opmerkelijk was ook dat de Kamer zich vorige week een mening aanmat over de reikwijdte van de vrije meningsuiting in een ander land. Met voorop de PVV van Wilders, die kennelijk het vrije woord even was vergeten in haar enthousiasme om juist dat te verdedigen, toen ze onlangs nog betoogde dat professor Frissen moest worden ontslagen, nadat die zich kritisch had uitgelaten over de PVV. En Frissen is tot nu toe niet de enige geweest die van de PVV het veld moest ruimen na kritiek op Wilders.

Het is meer dan ironie: je als land op alle niveau's inspannen om een journaliste weg te krijgen uit een land omdat zij een delict zou hebben begaan waarvoor je ook in Nederland voor de strafrechter kan worden gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden