Opinie

Hypocriete dierenliefhebber slaat door: dier is geen mens

null Beeld anp
Beeld anp

HENK JAN ORMEL   Het is goed dat het welzijn van dieren veel aandacht krijgt. Maar een dier tot persoon verklaren, gaat te ver, vindt Henk Jan Ormel.

Henk Jan Ormel; dierenarts en oud-Tweede Kamerlid voor het CDA; thans werkzaam bij de Food and Agriculture Organisation (FAO)

Tijdens een van de vele Kamerdebatten over dierenwelzijn vroeg ik eens aan een collega hoe hij zou handelen als hij op een gure winterdag, wandelend langs de Hofvijver, een bejaarde met zijn hondje zag spartelen in het ijskoude water. Wie zou hij het eerst redden? Hij kon of wilde daar geen antwoord op geven.

Ik moest aan deze discussie denken toen ik het artikel las over de chimpansee die een persoon zou moeten worden (Trouw, 5 december). Dieren zijn geen mensen. Dieren staan wel dichtbij mensen en zeker een chimpansee heeft veel zichtbare overeenkomsten met de mens. Maar ook een muis is genetisch nauw verwant aan de mens. Toch is het mogelijk om een muizenplaag te bestrijden met gif, een val of een kat.

Vooruitstrevende regelgeving
Velen zijn hypocriet in hun uitgedragen dierenliefde en het moreel de maat nemen van anderen. Het dierendebat is hopeloos gepolariseerd. Je bent een dierenliefhebber òf een dierenhater. Ieder heeft het recht op zijn eigen afweging, zijn eigen grens, tot aan de gezamenlijke wettelijke grens, vastgelegd in de Wet Dieren.

Enkele jaren terug heeft het Nederlandse parlement ingestemd met de Wet Dieren en daarmee heeft Nederland vooruitstrevende regelgeving om dieren te beschermen. Deze wet is geen eindstation; aanpassingen zullen al dan niet worden aangenomen, waarbij belangen van mensen en dieren zullen worden afgewogen.

Het denken over dieren en dierenwelzijn is tijd en plaatsgebonden. Vroeger mochten honden aangespannen worden, staarten en oren gecoupeerd, maar nu is dat gelukkig verboden. Ik hoop op nog verdere verbeteringen voor dieren. Maar ik hoop ook dat streng gecontroleerde deskundige onderzoekers dierproeven kunnen blijven uitvoeren, opdat er nieuwe en betere genezingsmethoden voor mens en dier worden ontdekt. Ik hoop ook dat het mogelijk blijft om ratten-, muizen- en insectenplagen te blijven bestrijden. Ik hoop ook dat het mogelijk blijft om door beheersjacht Oostvaardersplassen-taferelen in onze overige natuurgebieden te voorkomen.

Intrinsieke waarde
Ik hoop ook dat onze boeren de erkenning krijgen die ze verdienen; zij zijn de professionals die namens ons op deskundige wijze en volgens gedetailleerde regelgevingen dieren verzorgen, zodat wij melk, kaas, vlees en eieren kunnen consumeren.

In de Wet Dieren staan dieren omschreven als levende wezens met een eigen intrinsieke waarde. Daarmee wordt aangegeven dat een dier méér is dan een ding en het is duidelijk dat met deze omschrijving geen huis, tafel of televisie wordt gedefinieerd. Mishandeling van dieren wordt apart benoemd in het Wetboek van Strafrecht. Dankzij de aangenomen Initiatiefwet Ormel-van Dekken is het mogelijk om dierenmishandeling zwaarder te bestraffen. Er is terecht veel parlementaire aandacht voor dierenwelzijn, maar wel met aandacht voor de balans die in het publieke debat zo vaak ontbreekt.

Dierenmishandeling
Het benoemen van dieren tot persoon zou leiden tot een totale onbalans. Als chimpansee Piet een persoon mag zijn, waarom mijn hond Dido dan niet? Het vergelijken van een slaaf met een aap, zoals filosoof Erno Eskens deed (Opinie, 7 december), vind ik zelfs zwaar beledigend, net zoals het bekende riedeltje van dierenactivisten: afschaffen slavernij, vrouwenrechten, dierenrechten.

Als een persoon een chimpansee opsluit in een kleine kooi, moet deze persoon worden vervolgd vanwege ernstige dierenmishandeling. De tot persoon gepromoveerde chimpansee zou - waarschijnlijk geholpen door een chimpvocaat -- moeten procederen tegen zijn opsluiting. Los van praktische en juridische bezwaren, is dit een principieel verkeerde gedachte. Dieren zijn geen mensen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden