Hype

Dinsdag tegen 15.00 uur vond ik dan toch op Ceefax van de BBC de uitslag van Ajax-Gremio. Drie korte regeltjes in een overzicht van twee pagina's met tamelijk onbelangrijk voetbalnieuws. Wist u dat de doelman van Liverpool aan z'n elleboog geopereerd moet worden? Een hele pagina. De Duitse en Belgische teleteksten waren er eerder bij, en wel met een hele pagina basale informatie. De Duitsers namen driekwart van de pagina om uit te leggen wat er aan de hand was, alvorens ze toekwamen aan de constatering dat Ajax deze teleurstellende wedstrijd na strafschoppen had gewonnen.

Ajax-Gremio was heel belangrijk, naar men zei, in Nederland en in Brazilië. Want op geen andere zender dan Eurosport, die daarvoor per slot van rekening ook is opgericht, iets van die wedstrijd teruggezien. En dus al helemaal nergens, ook hier niet, beelden kunnen terugvinden van de dodelijke treurnis om het voetbalverlies in Brazilië - normaal hoor je minstens hoeveel slachtoffers er bij zo'n calamiteit gevallen zijn. Wel in het NOS-Journaal een reportage gezien waarmee aangekondigd werd dat er te Rio de Janeiro voor die dag een betoging op stapel stond tegen de behandeling van zwerfkinderen. Maar ach, zo vluchtig is het tv-leven: de beelden van die betoging óók niet teruggezien.

Misschien werden we hier wel het best op ons nummer gezet door die Russische autoriteit, die de vertraging van het toestel met de voetballers moest toelichten. Was het een toevallig kikkertje in z'n keel of was het toch lichte spot die doorklonk, toen hij zei hoe zeer men het te Moskou betreurde de 100 000 wachtende voetballiefhebbers in Amsterdam teleur te moeten stellen? Zelf hield ik het maar op een kikkertje, maar die overtuiging stoelt op niet meer dan dat hij in een kamer stond waar wel drie computers waren opgesteld, terwijl achter hem de zware trijpen gordijnen waren dichtgetrokken. Als bij ons een computer in het vertrek staat, dan hangen er lamellen voor de ramen.

Alles wordt tegenwoordig met een rare gretigheid 'hype' genoemd. Dat is begonnen met het Internet-gedoe en nu geldt het voor alles waar volop en onbekommerd aandacht aan wordt besteed. De plaatselijke zender bij ons op het dorp, AT 5, had voor tienduizenden guldens een eigen verslaggeversploeg naar Tokio gezonden, van waar ze ons toeriepen dat het een 'hype' was. Dat het ging om, zoals mijn Webster's zegt: 'deception, esp. exaggerated promotion'. Anders gezegd: bedrog, dan wel overdreven promotie. Als verslaggever, zou ik zeggen, ben je aangewezen om juist die aspecten ervan dan door te geven. Maar 'hype' is een soort stopwoordje geworden, inhoudsloos en snel te vergeten. Dames en heren, ik sta u hier te vertellen over een volstrekt onzinnig gebeuren, maar ik ben erbij en dus is het ontzettend belangwekkend.

Naar ik vermoed heeft, over de hele wereld genomen, slechts een fractie van de voetballiefhebbers kennis aangedragen gekregen omtrent de gebeurtenissen in Tokio. Her en der heeft misschien de uitslag wel gestaan, maar buiten Nederland, Brazilië en een beperkt deel van de hoofdstad van Japan, heeft de wedstrijd geen aandacht weten te trekken. Wat klopt, want het stelde dus internationaal allemaal bitter weinig voor, dat duel tussen Ajax en Gremio. Zo weinig zelfs, dat ik geen keuze had en ik alleen op Nederland 1 de wedstrijd rechtstreeks kon volgen. En toen bleek golfdeskundige Eddy Poelman er als verslaggever op af te zijn gestuurd. Zodra een voetbalwedstrijd enig werelds belang heeft of zelfs veel minder, dan vind ik op makkelijk vijf van de 29 kanalen die mij ter beschikking staan de reportage terug. Maar niks, testbeelden, aanprijzingen van trimtoestellen en herhalingen van programma's over tuinaanleg beheersten dinsdagmorgen het internationale tv-aanbod.

Toen Danny Blind de buitenmodel sleutel van een nieuwe auto kreeg aangereikt wegens de beste speler van het veld, dacht ik even bij een wielerzesdaagse terecht te zijn gekomen. Zo'n soort van evenement is het natuurlijk ook. Fantastisch opgeklopt tot de vorm van noordelijk carnaval die het gisteravond dan ook werd op het Museumplein. Nederland 1, AT 5 (dat ook nog een exclusieve reportage had van de gebeurtenissen in de Boeing tijdens de rampvlucht), RTL 4, Veronica: ze waren allemaal bij de juichceremonie die op het podium nog steeds barst van de hoekige Hollandse kanten. Maar 'hype' is het niet, dit is volksvermaak: als het publiek moest zingen, hoorde je meisjesstemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden