Hyperrealistisch heldenepos met wanstaltig wapengekletter

Captain Phillips

Regie: Paul Greengrass.

Met Tom Hanks en Barkhad Abdi.

***

Stuiterend van de adrenaline verlaat je de film met Tom Hanks in de Somalische wateren. Wat een spanning brengt het waargebeurde piraterijdrama teweeg. Van de eerste tot de laatste seconde heeft de Britse Hollywoodregisseur Paul Greengrass je bij de lurven.

Allereerst is er Hanks, de tweevoudige Oscarwinnaar die zo goed gewone mannen in ongewone situaties kan spelen. De perfecte Alleman zet in een paar tellen een doorsnee echtgenoot en vader neer, een man die zonder bravoure op het vliegtuig stapt om ergens aan de andere kant van de wereld een gigantisch containerschip langs de Hoorn van Afrika te loodsen.

Hanks speelt de Amerikaanse kapitein Richard Phillips die in 2009 voor de Somalische kust werd gegijzeld, nadat vier Somalische piraten zijn schip, de Maersk Alabama, hadden gekaapt. Hyperrealistisch wordt het avontuur gereconstrueerd, met de spectaculaire entering van het vrachtschip als een van de hoogtepunten in het moderne actiegenre.

De kennismaking met de Somalische piratenkapitein Muse, gespeeld door de 29-jarige debutant Barkhad Abdi, een Amerikaan van Somalische komaf, loopt wat minder gesmeerd. Er breekt chaos uit, en voordat de kapitein het weet, dobbert hij met de vier gewapende piraten in een reddingsboot op de Indische Oceaan. In zijn waargebeurde vliegtuigkaapfilm 'United 93', die zich afspeelde in een van de gekaapte vliegtuigen van 11 september, wist Greengrass eerder raad met toenemende spanning in een kleine, afgesloten ruimte. Zijn achtergrond als documentairemaker in Engeland en thrillerregisseur in Hollywood komt van pas.

Alle spanning ten spijt, vraag je je wel af waar je precies naar zit te kijken, zeker als het Amerikaanse leger met grof geschut komt aangesneld, inclusief Navy SEALs, de elitekrijgers die eerder dit jaar ook al zo heldhaftig waren in 'Zero Dark Thirty', Kathryn Bigelows klopjacht op Osama Bin Laden. Het heeft iets wanstaltigs, het vertoon van het geavanceerde wapentuig. Je ziet de film als het ware transformeren in een uitstalkast van het Amerikaanse leger dat naar verluidt nauw samenwerkte met de filmmakers.

Greengrass laat wel iets doorschemeren over de effecten van globalisering. Ook schetst hij hoe de piraten op pad worden gestuurd door lokale 'warlords', maar niet hoe deze georganiseerde misdaad wordt geruggesteund, namelijk door financiers in Afrika, Europa én Noord-Amerika. Er klinkt wapengekletter, maar over de wapenlobby wordt in alle toonaarden gezwegen, evenals over de militaire dictatuur en de burgeroorlog die het straatarme Somalië verwoestten. Logisch, 'Captain Phillips' is een Amerikaans heldenepos, gebaseerd op de memoires van de kapitein die zichzelf gereflecteerd ziet in een Oscarwaardig optreden van Tom Hanks.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden