'Hydepark is echt kerk-zijn'

Nu de nieuwbouw voltooid is, kan christelijk zorghotel en conferentiecentrum Hydepark weer met zijn tijd mee. 'Als je het hebt over de diaconale roeping is dit een kleinood.'

Binnen de tijd en binnen de begroting. De bouw van het Nieuw Hydepark, het gloednieuwe zorghotel annex conferentiecentrum van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op landgoed Hydepark in Doorn, verliep vrijwel vlekkeloos. De benodigde elf miljoen euro werd zonder al te veel morren opgebracht, de oplevering was een maand te vroeg. Jarenlang gold het landgoed, sinds 1951 in bezit van de kerk, als molensteen om de nek van de kerk. Vrijdag wordt het officieel heropend.

Dergelijke miljoenenprojecten waren in het verleden geen garantie voor succes bij de PKN. Zo was er Numeri, het mislukte ledenregistratiesysteem dat zo'n bestuurlijk en financieel trauma opleverde, dat de officiële naam ervan taboe werd verklaard. Haaije Feenstra, directeur van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, stelt dat er sindsdien iets veranderd is binnen zijn kerk.

Wat is er binnen de PKN veranderd, zodat een grootscheeps miljoenenproject dit keer wel lukt?

"Een van de geleerde lessen uit het project rond het ledenregistratiesysteem Numeri is dat duidelijk moet zijn wie de opdrachtgever is. Het bestuur van de dienstenorganisatie van de PKN is de opdrachtgever, in samenwerking met de toekomstige gebruiker. Daarmee ben je niet gevrijwaard van mogelijke problemen, maar je hebt wel duidelijk wie de leiding heeft, wie de knopen doorhakt en verantwoording aflegt aan de synode."

Wat is het belang van het Nieuw Hydepark voor de kerk?

"Het is echt kerk-zijn. Je ziet ziekenhuisbedden, rolstoelen, alles door elkaar heen. De mensen zijn er helemaal uit. Dat is een formule die al meer dan veertig jaar werkt en waar wij van denken dat die nog een groot aantal jaren kan doorgaan. Je komt vanuit de kerk met actief bezoekwerk mensen tegen die kwetsbaar of eenzaam zijn. Is het dan niet mooi dat je voor een hele eerlijke prijs op een van de mooiste plekken in Nederland een week op vakantie kan gaan? Dat is een concept dat past bij onze kerk. Het is het hart van kerk-zijn. Als je het hebt over de diaconale roeping is dit een kostbaar kleinood."

U zegt een eerlijke prijs, maar de kosten voor de vakanties gaan juist omhoog.

"Dat hebben we van tevoren ook aangekondigd. De prijs die er was, kon niet zo blijven. Dat is logisch: je krijgt er nu ook heel iets anders voor terug. In het oude Roosevelthuis op Hydepark verbleven de mensen in barakken, die er als noodbouw waren neergezet voor tien of vijftien jaar. Het was volledig aan renovatie toe. Nu krijgen gasten een eigen kamer, douche en toilet. Dan is het ook fair dat je daar iets meer voor moet betalen. Als je het vergelijkt met andere aanbieders is het nog steeds een buitengewoon eerlijke prijs.

"Het beeld dat dit een diaconale vakantie voor de rijken wordt, is pertinent onjuist. Dat de drempel iets hoger wordt, betekent niet dat minder mensen kunnen komen. Iedereen voor wie de kosten te hoog zijn, kan een beroep doen op zijn plaatselijke diaconie of het Steunfonds. Er is mij geen situatie bekend dat iemand heel graag wilde maar het geld niet kon opbrengen, het toen navroeg bij zijn diaconie en nog niet meekon."

Blijft er animo voor dergelijke christelijke groepsvakanties?

"Diaconale vakanties zijn ontzettend geliefd. Als we daar mee stoppen, laten we dan ook niet een parel van ons kerk-zijn vallen? Dat diaconale sein dat we er niet alleen zijn voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen, ik kan me niet voorstellen dat dat ooit verdwijnt. Ook al wordt de kerk kleiner. Maar mocht het zo zijn dat we over twintig jaar zien dat er minder vrijwilligers zijn of de ouderen andere behoeften hebben, dan zijn er alternatieven voor het Nieuw Hydepark. Dan kan het pand ook voor andere doelgroepen worden gebruikt zoals een particulier hospice of een hotel. We bouwen het vanuit een stukje geloof, maar met een zakelijke onderbouwing."

In hoeverre was het complex een financiële molensteen? Verkoop is overwogen.

"Het is juist een juweeltje en absoluut geen molensteen. Vijftig hectare grond op de Utrechtse Heuvelrug is van grote economische waarde. We hebben overwogen het af te stoten, maar toen kwam de economische crisis en werd het landgoed buitengewoon incourant. Tegelijkertijd was er de wens de functie van het Roosevelthuis als vakantieoord voor minder bedeelden voort te zetten. Het wordt uitdagend, want de exploitatiekosten kunnen we van de diaconale vakanties niet betalen. Daar heb je economische dragers voor nodig die panden op het landgoed huren."

"Ieder jaar moeten we bomen snoeien en het grasmaaien. Als we dat niet goed doen, dan groeit over tien jaar een deel dicht en moeten we achterstallig onderhouden wegwerken. Net zoals het pand; daar moeten we in blijven investeren. Als je iets hebt, moet je het goed onderhouden. Als je het niet bij de tijd kunt houden, dan moet je het verkopen. En het liefst op tijd, want als je eenmaal verkrot bent is de waarde ook weg.

"Dat fenomeen ken ik in de kerk ook. In de jaren zestig hebben we een aantal mooie panden ontwikkeld, maar de kerkgang nam af. Nu zitten we nog steeds in dat pand, en hebben geen geld voor renovatie. Iemand die er binnenkomt denkt: wat is dit voor betonnen, gedateerd gebouw? Dan is de sprong van de jaren zestig naar 2016 een hele grote."

Hoe weet u dat het rendabel gaat worden?

"Er is gebrek aan ruimte in het midden van het land. Dus die grond blijft altijd geliefd. Er staat bebouwing op, en dat biedt kansen. Wat huurders betreft: ik ben er van overtuigd dat bijvoorbeeld een bedrijf als Shell het een prachtige plek zou vinden voor ontvangst van relaties uit het buitenland."

interview

Nieuw Hydepark. Het rolstoelvriendelijke landgoed op de Utrechtse Heuvelrug is een diaconaal vakantieoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden