Huwelijksfeest / Liefde enzo, uit Dinxperloo en elders

AMSTERDAM - ,,In naam van Oranje, doe open die poort.'' De Amsterdam Arena barst al uit elkaar. En dit is nog maar de warming up. Het aanstaand bruidspaar Willem-Alexander en Máxima beleeft aan de vooravond van het huwelijk een thuiswedstrijd zoals Oranje nog nooit heeft beleefd.

Alicia (3) uit Amsterdam-Zuidoost komt maar voor één iemand, zegt ze: ,,Máxima''. Ze vecht tegen de slaap. Alles moet nog beginnen. ,,Máxima is mooi van onze prins'', zegt ze op de omloop op de eerste ring. Omstanders knikken, lachen, 'yes' wordt er geroepen.

De Arena wordt beheerst door een haast onwerkelijke sfeer. Er valt geen onvertogen woord. ,,Dingedong'' wordt meegezongen alsof het leven ervan afhangt. Spandoeken zijn er om in te lijsten: ,,Liefde enzo, uit Dinxperloo'' en ,,Máxima al goed verzekerd?'' De 'Algemene Oranjevereniging Uithuizermeed, sinds 1946' is er ook. ,,Schipborg groet WA en Máxima.''

Als een witte limousine binnenrijdt, gonst er ,,Daar zijn ze'' door het stadion. De oranje sjaals met royaal geel wapperen. Op tv komen koningin Beatrix en andere koninklijke gasten onder wie prins Charles prominent, binnen. De 45000 mensen gaan uit hun dak. Dat van de Arena is vooraf dichtgeschoven, anders zou het te koud zijn, volgens de organisatoren. Het zweet parelt inmiddels van de voorhoofden.

De Piet Hein-rapsodie en het Brabantse ,,Het leven is goed'' vragen hun tol. De petten met ,,ja ik wil'' (11 euro) en caps (13 euro) gaan af. Loes Luca, de gastvrouw van de avond, stapt uit de limousine en zorgt meteen voor de ontlading.

De oldtimer, daar moeten Willem-Alexander en Máxima in zitten. De twee worden zoals alleen Loes Luca dat kan op hun gemak gesteld: ,,Ach, trek toch uw veel te krappe schoenen uit. U heeft morgen nog zo'n zware dag voor de boeg'', zegt ze tegen Willem-Alexander.

Het Amsterdamse vak veert op, gevolgd door de rest van Nederland, wanneer Willeke Alberti haar klassieker 'Morgen ben ik de bruid' inzet. Máxima's ogen gaan open als Trijntje Oosterhuis 'You are so beautiful' gaat zingen en boven haar hoofd op een immens videoscherm een wolk van een baby verschijnt, ook nog in de armen van een jonge Beatrix. Het blijkt Willem-Alexander te zijn. Máxima krijgt een lachbui als ze haar aanstaande man als kleuter, puber en struikelend schaatscoryfee voorbij ziet glijden.

In de omloop van het stadion steekt Rie Hoogeveen (82) een sigaretje op. Even uitpuffen. De Haagse is een fan van de koningin: ,,Beatrix is zakelijk, lief en waardig'', zegt ze streng. Ze hoopt dat Het Stel de traditie op een moderne manier voortzet. Rie Hoogeveen typeert de avond: ,,Dít is Nederland. Tulpen uit Amsterdam, dan ga je staan, zingen en zwaaien met je vlag. Heerlijk!''

Marco Borsato en Sita moeten dan nog komen met 'Lopen op het water', het huwelijkslied. De menigte deint. ,,'t Is als dansen op de sterren'', alsof het volk nooit anders heeft gezongen klinkt ook nog: ,,Los zijn van de zwaartekracht''.

En, zoals gezegd: er viel geen onvertogen woord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden